BARROSO APELIRA

'Što prije treba pomoći Grčkoj'

19.03.2010 u 21:42

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u petak navečer čelnike zemalja članica da se što prije stvori instrument za koordiniranu pomoć Grčkoj, kojim bi se predvidjeli bilateralni zajmovi zemalja članica.

'Komisija je spremna predložiti instrument za koordiniranu pomoć Grčkoj. Takav instrument bio bi sastavljen od koordiniranih bilateralnih zajmova i bio sukladan pravilu koje zabranjuje financijsko spašavanje i sadržavao bi strogu uvjetovanost. Stvaranje toga instrumenta ne znači da se on odmah i aktivira', ističe Barroso u svojoj izjavi.

'Mi ne možemo više produljivati sadašnju situaciju. Ne želim nagađati hoće li biti financijskog doprinosa Međunarodnog monetarnog fonda. Važno je dogovoriti se o instrumentu euro-zone. Pozivam čelnike da se dogovore o tom instrumentu što je prije moguće', dodaje Barroso.

U Bruxellesu već danima dominira rasprava o načinu pomoći Grčkoj. Grčki premijer Georgi Papandreu izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja ne traži financijsku pomoć koju bi plaćali njemački, francuski ili talijanski porezni obveznici nego političku potporu kako bi mogla financirati svoje dugove kreditima po prihvatljivim kamatama.

Grčki premijer je izrazio očekivanja da će čelnici EU-a na svom summitu sljedeći tjedan prihvatiti dogovor o instrumentu financijske pomoći, kazavši da bi u suprotnom mogao zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ako izostane potrebna potpora Europske unije.

U vezi s Međunarodnim monetarnim fondom došlo je do preokreta nakon što je Njemačka, najjače gospodarstvo euro-zone, rekla da nema ništa protiv toga da se grčka vlada obrati MMF-u, čemu se Berlin do sada protivio.