Svijet U BRUXELLESU

Pahor: Sutra je novi dan

Slovenski premijer Borut Pahor razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu oko sat i pol s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom o organizaciji konferencije o zapadnom Balkanu u subotu Sloveniji, ali nitko od sudionika sastanka nije htio reći ništa o njegovu sadržaju

'Sutra je novi dan', bilo je jedino što je rekao slovenski premijer, koji je u zgradi Vijeća EU-a proveo dva sata. Pola sata prije njega izišao je Van Rompuy, koji je bio još manje razgovorljiv.

Prije početka sastanka Pahora i Van Rompuya, francuska novinska agencija AFP je, pozivajući se na diplomatske izvore, javila da bi predsjednik Europskog vijeća mogao i ne doći na konferenciju u subotu na Brdu kod Kranja ako se ne riješe 'problemi' između Slovenije, Srbije i Kosova.


Pahor je u srijedu navečer iznenada otputovao u Beograd gdje je, uz pomoć europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, nastojao nagovoriti srbijanskog predsjednika Tadića da ipak nazoči konferenciji.

Tadić ustraje na tome da će na konferenciju doći samo ako Kosovo bude predstavljeno u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 koja ga još smatra dijelom Srbije, što je u četvrtak ponovio i u intervjuu Tanjugu.

Pahor je u četvrtak u Ljubljani na konferenciji za novinare istaknuo da će da će učiniti sve što bude potrebno za uspjeh konferencije, dodajući da zbog toga putuje i u Bruxelles.

'Želimo da konferencija u subotu bude uspješna, a suočeni smo s brojnim problemima koje drugi dosad nisu uspjeli nadmašiti', rekao je Pahor dodajući da je pokušaj Slovenije i Hrvatske, koje zajedno organiziraju konferenciju, 'iskren'.

Iz španjolskih diplomatskih izvora doznaje se da je ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos voljan doći samo u slučaju da na konferenciji sudjeluju i Herman Van Rompuy.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još