PORUKA I SAD-U

Ahmadinedžad poziva na bojkot Izraela

15.01.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je Arapsku ligu na hitno djelovanje zbog sukoba u Gazi, a arapske zemlje da prekinu gospodarske veze s Izraelom, dok je Bijeloj kući poručio da mora promijeniti pristup prema njegovoj zemlji, prenose agencije

'Prekid trgovinskih odnosa s cionistima zemalja u regiji, muslimanskih i arapskih, najmanje je što narodi tih država mogu učiniti', rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare.

Arapsku ligu pozvao je da hitan sastanak o stanju u Gazi održi odmah jer, kako je istaknuo, 'ako to nije danas, kad onda'.

Liga je pak podijeljena i malo je vjerojatno da će se sastanak održati jer ga podupire manje od 15 potrebnih članica od ukupno 22.
Nametanje naftnog embarga državama koje podupiru Izrael Ahmadinedžad je na konferenciji za novinare ocijenio 'dobrom idejom', za koju još nije sazrelo vrijeme, javlja Reuters.
'To je dobar prijedlog ako arapske zemlje surađuju. Ne možemo raditi tako da države daju naftu, a ona se vraća u obliku metka, rakete ili bombe u glavu naroda u Gazi. To nije pravedno', rekao je, ali zatim dodao: 'To još nije na dnevnom redu.'

Iran, četvrti svjetski proizvođač sirove nafte, običavao je upozoravati da se nafta može rabiti kao oružje u prijeporu s neprijateljem, a u srijedu je drugi iranski visoki dužnosnik pozvao monarhije da embargom na naftu udare na Sjedinjene Američke Države i saveznike.

Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač nafte u OPEC-u, izjavila je da na prekid trgovinskih veza nije spremna ni ona ni bliskoistočne izvoznice nafte.
Dvije su promjene koje bi nova američka administracija trebala unijeti u svoju politiku da bi nastupilo poboljšanje: miješanje u unutarnja pitanja drugih i politika prema Iranu, rekao je Ahmadinedžad.
'Miješanje u tuđe poslove mora se zaustaviti na granicama SAD-a', rekao je i dodao da je druga promjena 'pristup američke vlade prema Iranu'.

Washington optužuje Iran da razvija nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa zbog čega Iran trpi sankcije.