RATNI ZLOČIN U BIH

Optužnica za ubojstvo 18 hrvatskih civila

10.03.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Tužiteljstvo BiH podiglo je u srijedu prvu optužnicu za ratni zločin počinjen nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica što su ga 1993. počinili pripadnici Armije BiH, priopćeno je iz tužiteljstva

Trojica bivših pripadnika posebne postrojbe 'Zulfikar' Armije BiH, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović optuženi su za izravna ubojstva i zlostavljanje hrvatskih civila i pripadnika HVO-a. Istraga se još uvijek vodi protiv više osoba zbog prikrivanja zločina i zapovjedne odgovornosti, a među njima je i bivši načelnik glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović.

Optuženi se terete da su kao pripadnici odreda za posebne namjene pri stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH 'Zulfikar' sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zarobljenih pripadnika HVO koji su se prethodno predali, te sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

Optuženi se nalaze u pritvoru kao i zapovjednik postrojbe Zulfikar, Zulfikar Ališpago Zuka te Nihad Bojadžić koji je bio zamjenik zapovjednika ove postrojbe. U akciji Armije BiH 16. travnja 1993. godine ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane HVO-a koji su se prethodno predali, četiri osobe su ranjene među kojima i dvoje djece.