Svijet KONAČNA POTVRDA

Službeno je: Dinosaure je izbrisao asteroid

Divovski asteroid koji je udario u Zemlju jedino je uvjerljivo objašnjenje nestanka dinosura, rekao je u četvrtak globalni tim znanstvenika koji se nada da je svojim zaključkom razriješio i spor koji je desetljećima dijelio stručnjake.

Skupina od 41 znanstvenika iz cijelog svijeta preispitala je 20 godina istraživanja kako bi pokušala potvrditi takozvano kredno-tercijarno (KT) izumiranje prije oko 65 milijuna godina kada je izbrisano oko polovice vrsta na planetu.

Znanstvenici su bili podijeljeni između teorija je li izumiranja uzrokovao asteroid ili vulkanska aktivnost na prostoru današnje Indije gdje je bio niz izrazito snažnih vulkanskih erupcija koji je trajao oko 1,5 milijun godina.

Nova studija objavljena u časopisu Science utvrdila je da je uzrok asteroid promjera 15 kilometara koji je udario u Zemlju u području Chicxuluba u današnjem Meksiku.

"Sada smo snažno uvjereni da je asteroid bio uzrok KT izumiranja. On je izazvao požare velikih razmjera, potrese snažnije od 10 Richtera, kontinentalne pomake koji su stvorili tsunamije", rekla je koautorica istraživanja Joanna Morgan s londonskog Imperial Collegea.

Misli se da je asteroid udario Zemlju snagom milijardu puta većom od atomske bombe koja je pala Hirošimu.

"Konačni čavao u lijes dinosaura" bio je kada je materijal iz eksplozije došao u atmosferu i zavio planet u mrak, uzrokovao globalnu zimu i "ubio mnoge vrste koje se nisu mogle prilagoditi paklenom okolišu", rekla je Morgan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još