KIM JONG- IL NAPUNIO 68 GODINA

Sjeverna Koreja slavi rođendan 'dragog vođe'

16.02.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Nastupima sinkroniziranih plivača i drugih izvođača u slavu 'dragoga vođe' domovine, izolirana Sjeverna Koreja proslavila je u utorak rođendan Kim Jong-ila.

Kim Jong-il napunio je 68 godina života i zdravlje mu je narušeno vjerojatnim srčanim udarom 2008., no u komunističkoj autoritarnoj državi to se ne propituje, piše agencija Reuters te ističe da su se u stanovništvu javili prvi znaci dotad nezamislivog javnog nezadovoljstva zbog teškoga gospodarskog stanja.


Čelnici korejske Radničke partije, vojska i vlada zakleli su se na proslavi rođendana u nepomućenu vjernost Kim Jong-ilu hvaleći 'izvanrednog političkog vođu i nezamjenjivog, sjajnog zapovjednika našeg doba', prenijeli su sjevernokorejski državni mediji. Njemačka agencija dpa prenosi da je proslava rođendana Dragog vođe jedan od najvećih praznika u toj državi staljinističkog tipa.

Sinkronizirane plivačice, umjetnički klizači i plesne skupine izvele su umjetnički program u slavu 'dragog i nepobjedivog vođe', javila je službena agencija KCNA te citirala naslove pjesama 'Pomičemo granice znanosti', 'Više i jače' te 'Sretnimo se na bojištu' koje svjedoče 'željeznu vjeru i volju' sjevernokorejskog naroda.

Drugi čovjek države, Kim Yong-nam, poručio je 'vrijeme je da prekinemo neprijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama' i krenemo putem dijaloga i pregovora, odražavajući tako želju sjevernokorejskog lidera koji se nedavno izjasnio za obnovu dijaloga sa svojim neprijateljem, Sjedinjenim Državama.

Kim Jong-il, koji je vlast naslijedio od svoga oca Kim Il-sunga i za nasljednika priprema svog najmlađeg sina Kim Jong-una, u 16 godina vladavine nije odustajao od nuklearnog programa unatoč izolaciji i teškoj gladi koja je ubrala milijun života od 22 milijuna stanovnika.

Ujedinjeni narodi nametnuli su sankcije Sjevernoj Koreji u svibnju 2009. zbog nuklearnih pokusa, a denominacija valute gotovo je prepolovila promet prošle godine te katastrofalno djelovala na gospodarstvo jer je pojačala inflaciju.


Ionako bijedno stanovništvo time je onemogućeno u podmirivanju najosnovnijih potreba, prenose obavještajne agencije susjedne Južne Koreje uz vijesti o prvim građanskim nemirima u jednoj od najautoritarnijih država na svijetu.

'Javnost za nove teškoće drži odgovornom središnju vlast. To ne znači da će vlada pasti no sukob javnosti i vlade će porasti', drži Park Hyeong-jung, stručnjak za Sjevernu Koreju u južnokorejskom institutu za nacionalno ujedinjenje i napominje kako postoji granica koliko daleko vlada može pritiskati osiromašeno stanovništvo.

Zbog stalne nestašice energije dvije trećine tvornica ne radi i čak i uz dobru žetvu zemlji će nedostajati 20 posto hrane za osnovne potrebe. Pjongjang je u takvoj konstelaciji pokazao spremnost za obnovu pregovorima o svome nuklearnom programu ugostivši u veljači visoke dužnosnike UN-a i Kine, a u ožujku će poslati u SAD najvišeg izaslanika za nuklearna pitanja.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenosi da je Pjongjang postigao velik posao s Kinom koja je spremna na velika ulaganja u Sjevernu Koreju što bi ubrzalo obnovu šesterostranih pregovora.