Svijet AMERIČKA OCJENA

Bin Laden izoliran i nedjelotvoran

  • Autor: Hina
  • 7.1.2009 8:39:51
  • 7.1.2009 8:39:43

Osama bin Laden i njegov zamjenik Ayman al Zawahri, čelnici Al Kaide, učinjeni su nedjelotvornim zahvaljujući međunarodnim protuterorističkim naporima, izjavio je u utorak visoki dužnosnik State Depertmenta

Koordinator State Departmenta za protuterorizam Dell Dailey, rekao je novinarima da su Bin Laden i Al Zawahri svedeni na malo više od medijske operacije, bez većih operativnih sposobnosti, dok Al Kaida i dalje ostaje prijetnja, zahvaljujući svojim regionalnim ograncima i nasilnim namjerama.

Bin Laden i Zawahri, za koje se vjeruje da se kriju u nepristupačnom pograničnom području Afganistana i Pakistana, od 2001. uspijevaju izbjeći zarobljavanje.

Dailey je predvidio da će Barack Obama, koji 20. siječnja preuzima dužnost od George W. Busha, tražiti širu i snažniju međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma.

‘Bin Laden ne može vući operativne poteze na terenu bez da bude unaprijed otkriven i osujećen. Njegov je doseg nikakav’, rekao je Dailey.

Američke obavještajne službe i dalje smatraju Al Kaidu glavnom terorističkom prijetnjom Sjedinjenim Državama, no po riječima Daileya, uglavnom zbog njezinih nasilnih antizapadnih ciljeva i snage regionalnih ogranaka, poput onoga u sjevernoj Africi, na koje se sve više usredotočuju protuterorističke aktivnosti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još