Svijet FACEBOOK PERFORMANCE

Sarajlije 'iscipelarili' političare

Nekoliko desetaka Sarajlija okupilo se u subotu na jednom od gradskih trgova kako bi cipelama gađali fotografije najutjecajnijih domaćih političara i visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka

Građani su se odazvali na poziv facebook grupe 'Cipelom protiv tiranije - BH izdanje' čiji su članovi osmislili tu akciju slijedeći primjer iračkoga novinara koji je u Bagdadu na konferenciji za novinare cipelama gađao američkoga predsjednika Georga W. Busha. Umjesto političara na kojima bi iskalili svoj bijes zbog lošeg stanja u zemlji, građani su cipelama gađali njihove fotografije.

'Udri lopove', čuli su se povici iz mnoštva čija su meta bile fotografije člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića, federalnog premijera Nedžada Brankovića, a bijesa nije bio pošteđen ni visoki predstavnik Lajčak.

Utemeljitelj facebook grupe koja je organizirala taj neobični 'performance' Damir Tokić rekao je kako je prvotno namjeravao učiniti ono što je učinio i irački novinar. 'No, znajući kakvo je stanje ljudskih prava u BiH, ja bih vjerojatno završio sa slomljenim rukama i nogama a da nitko za to ne bi čuo', dodao je.

Neobičan prosvjed zbog stanja u BiH poduprlo je i nekoliko nevladinih udruga i pokreta.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još