Svijet NAGOMILAVANJE VOJSKE U AFGANISTANU

I saveznici šalju pet tisuća novih vojnika

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak objavio slanje dodatnih 30.000 američkih vojnika u Afganistan, ostale članice NATO-a u protekla 24 sata najavile su više od pet tisuća dodatnih vojnika, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glasnogovornik NATO-a James Appathurai

'Prema onome što smo čuli u zadnja 24 sata, mislim da možemo biti sigurni da ćemo prijeći brojku od pet tisuća', rekao je Appathurai. NATO i partnerske zemlje u Afganistanu trenutačno u okviru misije ISAF imaju 83.487 vojnika, od kojih je 44.625 američkih vojnika.

Amerikanci imaju izvan ISAF-a još 26.500 vojnika, što ukupno čini nešto preko 71.000 američkih vojnika. Zajedno sa snagama iz ostalih zemalja trenutačno je u Afganistanu raspoređeno oko 109.000 vojnika, a s najavljenim pojačanjima taj broj bi se popeo na preko 140.000.

Afganistanska vojska broji imao oko 94.000 vojnika i planira se povećati na 134.000, dok policijske snage broje oko 93.000 ljudi. Procjenjuje se da talibanskih pobunjenika u Afganistanu ima oko 25.000.

Cilj NATO-ove misije u Afganistanu jest osposobiti domaće sigurnosne i policijske snage da same preuzmu odgovornost za stanje u zemlji. Glasnogovornik Appathurai je rekao da nedostaje stručnjaka koji bi obučavali afganistansku vojsku i policiju.

Jačanje snaga u Afganistanu glavna je tema sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u četvrtak i petak u Bruxellesu. Hrvatska u Afganistanu sudjeluje s 300 vojnika.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak da Hrvatska podržava inicijativu američkog predsjednika Baracka Obame prema Afganistanu, a o eventualnom jačanju svoga angažmana u toj zemlji odlučit će nakon podrobne financijske i vojne analize.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još