BURAN DAN U WASHINGTONU

Prosvjednici protiv Trumpa razbijali izloge, uhićeno više od 90 osoba

20.01.2017 u 17:12

Bionic
Reading

Liberalni aktivisti koji u petak prosvjeduju protiv novog američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobili su se s policijom u Washingtonu i privremeno blokirali put nekim pobornicima novog čelnika koji su se uputili na ceremoniju inauguraciji. Više od 90 osoba je uhićeno, priopćila je u petak policija savezne prijestolnice.

'Priveli smo oko 95 ljudi', rekao je glasnogovornik policije u Washingtonu, gdje je 400 do 500 prosvjednika gađalo interventnu policiju različitim predmetima nedaleko od Bijele kuće. Oko 500 ljudi, od kojih su neki bili zamaskirani, promarširalo je središtem grada i čekićima porazbijalo izloge Bank of America i McDonald'sa, simbola američkog kapitalističkog sustava.

Očekivalo se da će se u parku National Mall nasuprot Capitol Hilla, gdje je Trump prisegnuo, okupiti oko 900.000 ljudi, kao i na Aveniji Pennsylvanija i u drugim dijelovima središnjeg Washingtona. Prosvjednici koji su povezani sa skupinom Disrupt J20 naizmjenično su blokirali nekoliko sigurnosnih kontrolnih točaka na putu prema najvećem gledalištu ceremonije. Odmah ih je nekoliko uhitila policija.

Druga skupina od oko 150 prosvjednika obučenih u crno, od kojih su neki nosili maske, marširali su kroz grad, razbijali izloge i automobile te su radili blokade na cesti od kanti za smeće i stalaka za novine. Na jednom od transparenata koje je ta skupina nosila pisalo je 'Učinimo rasiste ponovno prestrašenima', čime se aludiralo na Trumpov slogan 'Učinimo Ameriku ponovno velikom'.


Organizatorica prosvjeda u organizaciji Disrupta J20, 28-godišnja Alli McCracken iz Washingtona, ističe kako ta skupina izražava svoje nezadovoljstvo Trumpovim komentarima o ženama, ilegalnim migrantima i muslimanima. 'Imamo ljude različitih strana koji su protiv američkog imperijalizma, a mislimo da će Trump nastaviti s tim nasljedstvom', dodala je McCracken.

Ti iskazi nezadovoljstva nisu previše pogodili Trumpove pobornike. 'Svi mi imamo pravo Prvog amandmana, pa baš i ne marim za prosvjede dok me god nitko ne dira', rekao je 56-godišnji Bob Burns iz Marylanda, govoreći o članku o slobodi govora iz američkog ustava.

Jedan od najvećih prosvjeda protiv Trumpa organizirat će ANSWER Coalition, liberalna grupacija koja očekuje da će okupiti tisuće ljudi uz spomenik američkoj mornarici koja se nalazi uz rutu parade inauguracije.

Na ulice će izaći i 'Motociklisti za Trumpa' koji će održati paradu bez motora, te aktivisti za legalizaciju marihuane koji planiraju podijeliti 4.200 jointeva.  Washington je središnje mjesto prosvjeda, no oni će se održati i diljem zemlje. Dozvole za njih dobilo je oko 30 skupina, a procjenjuje se da će privući oko 270.000 ljudi.  Najveći prosvjed očekuje se u subotu na Ženskom maršu na Washington, a na njemu bi trebalo prisustvovati oko 200.000 ljudi.