BOŽE POMOZI

Donald Trump: Vraćamo vlast američkom narodu!

20.01.2017 u 19:51

Bionic
Reading

Donald Trump postao je u petak 45. predsjednik Sjedinjenih Država položivši svečanu prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom. 'Ja, Donald John Trump, svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a. Tako mi Bog pomogao', izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na dvije Biblije. Prvu mu je poklonila majka kao dječaku, a druga je ona kojom je prisegnuo Abraham Lincoln

Nakon prisege, dok su diljem Washingtona protiv njega trajali prosvjedi, Trump je održao inauguralni govor, rekavši da 'vraća vlast narodu'. '

'Prenosimo moć iz Washingtona i vraćamo je vama... Od danas će nova vizija vladati našom zemljom. Od ovog dana nadalje Amerika će biti na prvom mjestu', poručio je Trump.

'Potrošili smo trilijune dolara u drugim državama, a kod nas su se tvornice zatvarale jedna za drugom. Bogatstvo naše srednje klase oteto je i raspodijeljeno po cijelom svijetu. Ali to je sve prošlost, sada gledamo samo u budućnost', rekao je Trump, uz mlaki pljesak okupljenih.

'Od sada nadalje, Amerika će biti na prvom mjestu. Samo Amerika, na prvom mjestu. Svaka odluka o trgovini, porezima, useljavanju - donosit će se da bi koristila američkim radnicima i obiteljima. Moramo zaštititi svoje granice da druge države ne bi uništavale naše tvornice. Borit ću se za vas do zadnjeg daha i nikada vas neću iznevjeriti', obećao je Trump.

'Amerika će ponovno početi pobjeđivati, kao nikada do sada', najavio je, dodajući da će Amerikancima vratiti ne samo radna mjesta, nego i snove. Izgradit će infrastrukturu diljem zemlje. 'Ponovno ćemo izgraditi svoju državu američkim rukama'.  To će postići uz dva osnovna pravila; kupuj američko i zapošljavaj američko, objasnio je Trump.

'Biblija nam govori kako je ugodno kada božji narod živi u jedinstvu. Moramo otvoreno raspravljati o onome u čemu se ne slažemo, ali uvijek treba biti solidarnosti. Ne treba biti straha, štitit će naše snage sigurnosti, ali i Bog!', rekao je Trump. Dodao je da treba 'misliti veliko i sanjati još veće'.

'Nacija živi samo dok se trudi. Nećemo više prihvaćati političare koji se samo žale, a ništa ne poduzimaju. Vrijeme za prazne riječi je prošlo. Stiže vrijeme za akciju. Nikakav izazov ne može zaustaviti srce i duh Amerike. Naša država ponovno će procvasti, pred rođenjem smo novog milenija, spremni smo otkriti misterije svemira. Imat ćemo novi nacionalni ponos koji će iscijeliti naše podjele. Bili crni, smeđi ili bijeli - naša krv je svima crvena. To je krv patriota', ustvrdio je Trump, završavajući svoj govor riječima 'Bog blagoslovio Ameriku'.

Prosvjedi u Washingtonu, razbijeni izlozi trgovina

Stotine tisuća ljudi okupilo se ispred Capitola, gdje je Trump prisegnuo u 18 po srednjoeuropskom vremenu i na obližnjoj šetnici National Mall odakle je većina promatrala svečanost. Istovremeno, masa prosvjednika okupila se i u parku National Mall nasuprot Capitol Hilla.

Liberalni aktivisti koji u petak prosvjeduju protiv Trumpa sukobili su se s policijom u Washingtonu i privremeno blokirali put nekim pobornicima novog čelnika koji su se uputili na ceremoniju inauguracije. Prosvjednici su usput razbijali izloge trgovina u Washingtonu.

Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja, raspoređeno je u Washingtonu.

Prije parade, ručak u Kongresu

U skladu s tradicijom Trump i Pence odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažoretkinja, predstavnika svih rodova američke vojske. Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

Trumpovi su na Capitol Hill stigli iz Bijele kuće, gdje su popili čaj kod Obaminih, nakon što su bili obližnjoj episkopalnoj crkvi svetog Ivana, čime su započele svečanosti inauguracije.

Trump je dan u kojem će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Država započeo ranojutarnjim tweetom iz službene rezidencije Blair House, gdje je prenoćio u očekivanju preseljenja u Bijelu kuću. 'Sve počinje danas!. Vidimo se na prisezi. POKRET SE NASTAVLJA, RAD POČINJE!', napisao je Trump.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara odsječen je za promet vozilima, a svi koji u tu zonu ulaze pješice pomno su pregledanii. Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti su oko te zone postavili betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.

Uzvanike na Capitolu, među kojima su bili i bivši predsjednik George W. Bush te Bill i Hillary Clinton, kao i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štite neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.

Najnepopularniji izabrani predsjednik u povijesti SAD-a

U Washingtonu je svanulo hladno jutro, najavljena je i mogućnost kiše, ali to nije obeshrabrilo brojne Trumpove pristaše da od ranog jutra čekaju na ulaz u područje iz kojeg su mogli gledati inauguraciju. 'Dugo sam ovo čekao', rekao je Thomas Mendenhall, umirovljeni bankar iz Missourija. 'Mi samo želimo promjenu'.

Po posljednjoj anketi Galllupa, samo 40 posto Amerikanaca o Trumpu ima povoljno mišljenje, što ga čini daleko najnepopularnijim izabranim predsjednikom u povijesti.

Niz prosvjeda diljem svijeta

Osim u američkog prijestolnici, očekuju se prosvjedi u gradovima diljem svijeta, od Toronta do Sydneya, Adis Abebe i Dublina zbog Trumpove njegove politike za koju kritičari kažu da donosi podjele i da je opasna.

Transparent na kojem piše 'Gradite mostove a ne zidove' izvješen je u petak na najpoznatijem londonskom mostu Tower Bridgeu u sklopu niza prosvjeda diljem svijeta u svrhu izražavanja nezadovoljstva zbog predsjedničke inauguracije Donalda Trumpa.

Dio prosvjednika je držao natpis sastavljen od ružičastih slova 'Djelujte sada!', a drugi su izvjesili transparent na ogradu mosta. Rijekom Temzom prošao je i motorni čamac s crnom zastavom na kojoj je također pisalo 'Gradite mostove a ne zidove'.

Pokraj britanskog parlamenta prosvjednici su razvili transparente s natpisima 'Migranti su ovdje dobrodošli' i 'Migracija je starija od jezika' na Westminsterskom mostu. Planirano je još prosvjeda u Londonu, drugim britanskim gradovima i diljem svijeta u petak.

Prosvjed u Londonu organizirala je skupina aktivista koja je nazvana 'Mostovi a ne zidovi' nakon što je Trump obećao da će izgraditi zid na granici s Meksikom.