ZA VRIJEME IZBORA

Sud BiH poništio kazne za izgrede u Stolcu

06.12.2016 u 17:52

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je objavio odluku kojom je poništio kazne što ih je osobama označenim odgovornima za ometanje glasovanja na listopadskim općinskim izborima u Stolcu izreklo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) čime je to tijelo dobilo obvezu ponovo razmatrati cijeli slučaj i odrediti se prema odgovornima za izgrede

Odlukom Prizivnog vijeća Suda BiH je poništena najstroža kazna što ju je SIP izrekao Salmiru Kaplanu, bošnjačkom kandidatu za načelnika Stoca koji je bio uklonjen s izborne liste.

Ista kaznena mjera bila je izrečena i još dvojici bošnjačkih kandidata za vijećnike u općinskom vijeću Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću koje je uz Kaplana SIP označio odgovornima za fizički napad na članove mjesnih biračkih odbora i onemogućavanje glasovanja.

SIP je zbog propusta u provedbi glasovanja sankcionirao i predsjednika te članove općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića, Melihu Kapor te Avdu Jaganjca smijenivši ih s tih dužnosti uz zabranu obavljanja bilo kakvih poslova u izbornom procesu u naredne četiri godine.


Nakon sudske odluke članovi SIP-a morat će ponovo razmatrati cijeli slučaj i odlučiti o novim mjerama koje bi trebale omogućiti ponovnu provedbu izbora u Stolcu u kojemu su se tijeom glasovanja 2 .listopada potvrdile snažne podjele između Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive.

Uz Mostar u kojemu zbog neusuglašenosti gradskog statusa s Ustavom BiH izbora nije ni bilo Stolac je jedina općina koja nakon lokalnih izbora nije dobila novu vlast.