NEJEDNAKOST I PODJELE

Žene stranog podrijetla isključene su iz britanskog društva

05.12.2016 u 18:45

Bionic
Reading

Žene u manjinskim zajednicama, napose onima s indijskog potkontinenta, u Velikoj Britaniji, žrtve su "društveno-gospodarske isključenosti", upozorava se u izvješću koje je upućeno britanskoj vladi, a objavljeno je u ponedjeljak

Izvješće je razotkrilo zabrinjavajuć stupanj segregacije i nejednakosti, a napose neravnopravan položaj žena, ističe autorica izvješća Louise Casey.

Te nejednakosti "unutar nekih zajednica koje žive na područjima gdje je segregacija jako prisutna, sve se više povećavaju", rekla je za BBC ta visoka dužnosnica koja se usredotočila na četvrti u kojima žive veće muslimanske zajednice porijeklom s indijskog potkontinenta.

Te zajednice - pakistanske, indijske i bangladeške - češće žive na područjima snažno zahvaćenima segregacijom, ocjenjuje autorica i navodi da su u nekim četvrtima čak 85 posto stanovnika muslimani.


Mnoge žene u tim zajednicama nemaju jednake mogućnosti kao ostale Britanke, bilo zbog slabog znanja engleskog, bilo zbog "kulturnih i vjerskih običaja koji se kose s britanskim vrijednostima, a ponekad i sa zakonom", rekla je, navodeći slučaj žena koje nisu smjele izlaziti iz kuće bez muževa dopuštenja.

U nekim zajednicama su "odveć rašireni" obiteljsko nasilje, genitalno sakaćenje i prisilni brak, ističe se u izvješću.

"Moramo suzbiti mržnju prema ženama i patrijarhat, rekla je i ocijenila da na tomu moraju zajendički radnici čelnici, muslimanski i nemuslimanski.

Casey preporuča da se promiče učenje engleskog i potiče integracija u društvo, "osobito najmlađih".

U izvješću se predlaže i uvođenje "prisege o integraciji" za useljenike koji se žele nastaniti u Velikoj Britaniji.