POZVAO NA ZAJEDNIŠTVO

Obama: Nije tajna da se Trump i ja ne slažemo, ali...

09.11.2016 u 23:42

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je kako je ponosan na Hillary Clinton, a Donaldu Trumpu poželio da bude dobar u obavljanju svog posla na mjestu predsjednika, prenosi N1

Obama je govoreći pred medijima nakon pobjede Donalda Trumpa, potvrdio da ga je sutra pozvao u Bijelu kuću kako bi dogovorili prijenos vlasti.

'Nije tajna da se ja i izabrani predsjednik ne slažemo oko mnogih stvari. No isti je takav slučaj bio sa mnom i predsjednikom Bushom pa je njegov tim profesionalno i sjajno odradio prijenos vlasti. Ja i moja administracija ugledat ćemo se na predsjednika Busha i njegov primjer', kazao je Obama.

Obraćajući se javnosti nakon govora Hillary Clinton, Obama je rekao: 'Razgovarao sam s Clinton i slušao njezin govor. Ponosan sam na nju, radila je sjajno, bila je prva dama i sjajna senatorica. Jako sam ponosan. Ona je poslala jasnu poruku svim našim kćerkama da mogu dogurati visoko u politici. Uvjeren sam da će nastaviti raditi za građane SAD-a.'

Kao Clinton i Trump, i aktualni predsjednik pozvao je na zajedništvo. 'U ovakvoj situaciji možemo se osjećati tužnima. Ali mi smo prije svega patrioti. Svi želimo ono što je najbolje za zemlju, a to je i Trump rekao. To je nešto što naša zemlja treba. Moramo biti ujedinjeni, poštovati institucije i jedni druge. Nadam se da će Trump zadržati ovaj duh i vladati ovako', rekao je, kako prenosi N1, Obama.

Pohvalio je sve u svom timu koji su s njim radili osam godina, u dva mandata. 'Svi iz agencija i drugih sfera su nastojali da administracija radi bolje i bude učinkovitija. Ima puno posla koji je ostao i Trump će morati biti bolji od onog prošlog', rekao je Obama.

Uputio je i poruku onima koji su šokirani i razočarani rezultatom izbora. 'Bila je ovo teška kampanja i utrka, mnogi su razočarani, ali to je karakteristika demokracije. Ima tu nekad buke i natjecanja, ali za mlade ljude koji su u politici tek na početku te su razočarani rezultatom, želim reći da ne smiju klonuti duhom. Nemojte misliti da ne možete nešto učiniti. Nekad gubite u izbornoj utrci. Imamo tu neku stazu koja ide cik-cak, ali nekad se krećemo naprijed, a nekad natrag. I to je u redu. I ja sam gubio izbore', rekao je Obama.

Tako, dodao je, politika funkcionira. 'Pokušavamo uvjeriti ljude da smo u pravu i onda oni glasaju. Ako izgubimo, razmišljamo i učimo na greškama pa se vraćamo u političku arenu. Moramo ići naprijed u dobroj vjeri da pomognemo građanima. To je osnova za uspješnu demokraciju. Tako funkcionira naša zemlja. Promoviramo slobodu. Zato sam ja i uvjeren da će se ovo putovanje nastaviti. Nadam se da će naš sljedeći predsjednik biti u svemu tome uspješan. Mogu reći da imamo neke rezultate i da predajem palicu jer svi smo mi na kraju na istoj strani', kazao je Barack Obama.

451948, 451901, 451891, 451839