CETA NA TESTU

Tusk: Trgovinski summit EU-a i Kanade još uvijek je moguć

24.10.2016 u 20:31

Bionic
Reading

Summit predviđen u četvrtak u Bruxellesu zbog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) je 'još uvijek moguć', iako je Belgija obznanila da ga ne može potvrditi, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazavši i da se s time slaže kanadski premijer Justin Trudeau

'Premijer Justin Trudeau i ja mislimo da je moguće održavanje summita u četvrtak. Podržavamo sve strane u pronalaženju rješenja. Još ima vremena', naveo je u tweetu Tusk nakon telefonskog razgovora s kanadskim čelnikom Trudeaum.

Belgijski premijer Charles Michel je rekao tijekom poslijepodneva da njegova zemlja još nije spremna potpisati CETA-u jer nije dobila odobrenje parlamenata svih belgijskih entiteta.

'Tražili su da danas jasno odgovorimo. Jasan odgovor u ovom trenutku je ne', rekao je Michel koji je odmah o svom odgovoru informirao Tuska.

Predsjednik Vijeća, koji predstavlja 28 država EU-a, Belgiji je dao rok do ponedjeljka navečer da obznani svoje stajalište.

'Savezna vlada nije u poziciji potpisati CETA-u', rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima južne belgijske regije Valonije.

'Savezna vlada, njemačka jezična zajednica i Flandrija su dali pristanak. Valonija, bruxelleska regija i frankofona zajednica nisu', rekao je Michel.

Belgija je jedina od 28 članica EU-a koja još nije dala pristanak na potpisivanje CETA-e. U Belgiji svi federalni entiteti – regije i jezične zajednice – moraju dati svoj pristanak saveznoj vladi za potpisivanje međunarodnih sporazuma.