SHULZ I PROSVJEDI

Je li protivljenje potpisivanju CETA-e (ne)premostivo?

22.10.2016 u 18:59

Bionic
Reading

Protivljenje Valonije potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini Europske unije i Kanade (CETA može se prevladati, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon sastanka s valonskim čelnikom Paulom Magnetteom dok je oko 6.000 prosvjednika izrazilo u subotu u Amsterdamu potporu Valoniji

'Nakon sastanka s Paulom Magnetteom mogu vam reći da nijedan od kamena spoticanja na putu prema usvajanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade nije nepremostiv', rekao je Schulz.

'Na jutrošnjem sastanku već smo dogovorili predstojeće korake koje je potrebno poduzeti da bi se stvari pojasnile i bile zakonski izvjesne i da bi se raspršile bojazni valonskog parlamenta koje dijele brojni građani Europe', kazao je.

Kanada je u subotu pozvala EU da 'završi svoj posao' kada je posrijedi CETA, sporazum o kojemu Bruxelles i Kanada pregovaraju već sedam godina. Kanada je podsjetila da je spremna potpisati sporazum što ga Valonija blokira.

'Kanada je svoj dio posla obavila, sad je red na europskoj strani', rekla je kanadska ministrica trgovine Chrystia Freeland nakon razgovora u Bruxellesu sa Schulzom i prije povratka u Kanadu.

'Postoje još neke razmirice među Europljanima', priznao Magnette, koji je također razgovarao sa Schulzom.

Kanadska ministrica napustila je Bruxelles nakon neuspjelih pregovora istaknuvši da su Kanađani spremni potpisati sporazum te da se nadaju da će se to ostvariti do 27. listopada.

CETA je trebala biti potpisana krajem idućeg tjedna, odnosno u četvrtak. O ratifikaciji sporazuma s Kanadom moraju se složiti sve članice Europske unije, a belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada. Kako je jedino Valonija blokirala potpisivanje sporazuma, veto je izazvao žestoke međunarodne reakcije.

Nizozemci prosvjedima u Amsterdamu poduprli Valoniju

Oko 6.000 prosvjednika izrazilo je u subotu u Amsterdamu potporu Valoniji, a prosvjed je uslijedio nakon što je Kanada u subotu, nakon neuspjelih pregovora između belgijske Valonije koja se protivi sporazumu i službene Ottawe, pozvala Europsku uniju da 'dovrši svoj posao'.

Kanada je jasno kazala da je 'jako razočarana' zbog europskog odugovlačenja.

'Valonci su vodili odličnu raspravu, nakon koje su zaključili da sporazum još nije sasvim dobar. Mi smo im na tome zahvalni jer, zahvaljujući njihovom protivljenju, može se nastaviti kvalitetna rasprava', rekao je Jurjen van den Bergh, koordinator koalicije TTIPAlarm.

Prosvjednici su se okupili na Museumpleinu, otvorenom prostoru blizu Rijksmuseuma. Ondje je bilo 'poduzetnika, poljoprivrednika, članova sindikata, puno mladih, znanstvenika, vojnih osoba, zaposlenih u pravosuđu, zagovornika očuvanja okoliša ... iz cijele zemlje', koji su protiv CETA-e, stoji u priopćenju organizatora.

Demonstranti su prošetali gradom ističući transparente na kojima je pisalo 'Naš svijet nije na prodaju', 'Naša budućnost nije potrošna roba' i 'Prekinite loše trgovinske sporazume'.

'Nizozemska vlada i Europska komisija stavljaju multinacionalne interese iznad interesa svojih građana i društva, a to je neprihvatljivo! Sporazumi predstavljaju prijetnju za našu pravnu državu, javno zdravstvo i okoliš', objasnio je Van den Bergh.