ŽELE U BRITANIJU

Emigranti počeli s evakuacijom Džungle u Calaisu

24.10.2016 u 20:33

Bionic
Reading

Žene i muškarci došli su s kovčezima i naprtnjačama pred hangar koji služi kao glavni stožer operacije u okviru koje bi šest do osam tisuća emigranata trebalo biti upućeno autobusima prema prihvatnim centrima raspoređenima na čitavom francuskom teritoriju

Red od šezdesetak osoba već se protezao ispred još zatvorena prolaza do glavnog stožera.

Vlada cijelu operaciju prikazuje kao 'humanitarnu'. Njome bi se trebalo zatvoriti najveće sklepano naselje u Francuskoj, nastalo prije 18 mjeseci, koje su nastanjivali emigranti većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje, sa snom da će prijeći kanal La Manche i domoći se V. Britanije.

Kamp u Calaisu postao je kamen spoticanja u raspravi oko imigracije te izazivao napetosti između Pariza i Londona. Krajem rujna francuska vlada najavila je njegovo raspuštanje.

Oko 1.250 policajaca i žandara mobilizirano je kako bi osigurali bezbolno odvijanje operacije.

Muškarci, žene i djeca strpljivo su mjesecima čekali u blatnom naselju na prelazak kanala. U nedjelju uoči početka operacije zatvaranja Džungle francuski službenici dijelili su im informativne letke pozivajući ih da odustanu od sna da se domognu britanskog kopna.

'Još trebamo ljude uvjeriti da prihvate smještaj i odustanu od britanskog sna. To je najteži dio', kaže Didier Leschi koji vodi francuski ured za imigraciju za Afp.

'Morat će nas nasilu otjerati. Želimo u Britaniju', kaže Afganistanac Karhazi. Sirijski emigrant koji nije želio otkriti svoj identitet kaže kako su pred zoru mnogi otišli iz Džungle kako bi izbjegli premještaj u druge dijelove Francuske.

To je učinio i on i podigao je šator desetak kilometara dalje. 'Bio sam u Džungli 13 mjeseci i naučio sam da ne treba vjerovati vlastima. Uvijek kažu jedno, a učine drugo. Pa sam prošle noći otišao i postavio šator na drugom mjestu', kaže on.

Francuske vlasti nadaju se da će zatvoriti Džunglu za tjedan dana. Do srijede bi svi stanovnici trebali biti evakuirani a već u utorak počinju prva rušenja nastamba.