DŽUNGLA PRED GAŠENJEM

Nemiri uoči zatvaranja migrantskog logora u Calaisu

23.10.2016 u 17:12

Bionic
Reading

U migrantskom logoru poznatijem pod imenom "Džungla" u nedjelju su izbili nemiri tijekom priprema vlasti da zatvore to neslavno naselje na sjeveru Francuske

Deseci ljudi bacalo je kamenje na policiju, a ona je uzvratila suzavcem, prikazala je francuska televizija BFMTV.

Francuska želi zatvoriti taj improvizirani logor koji je dom za oko 6500 migranata, a s tim će započeti u ponedjeljak slanjem njegovih stanovnika u službene prihvatne centre diljem zemlje. Očekuje se da će cijela operacija trajati oko tjedan dana, a u tu svrhu je angažirano 1250 policajaca. Zaposlenici logora tvrde kako ga većina stanovnika ne želi napustiti.

"Neki će se pokušati sakriti u susjednim dijelovima Calaisa. Postoji velika opasnost da ćemo imati situaciju potjera", istaknuo je Christian Salome, predsjednik humanitarne organizacije Auberge des migrants, za novine Journal de Dimanche.

Govoreći za druge novine, Nord Littoral, Salome je rekao kako podržava zatvaranje logora, no kako Calais i dalje treba nekakav prihvatni centar za migrante koji će stizati nakon što se Džungla zatvori.

Lynne Jones, britanska liječnica zaposlena u logoru, rekla je kako je ovog vikenda tamo stigla peteročlana sirijska obitelj.

"Ja sam za dobro rješenje za migrante", odgovorila je Jones na pitanje o tome podržava li vladin plan o zatvaranju Džungle, dodavši kako za to treba i više sudjelovanja Velike Britanije.

Džungla je dugo vremena služila kao mjesto okupljanja migranata koji su stigli u Europu i sada žele dovršiti svoje planirano putovanje u Veliku Britaniju, udaljenu samo 40 kilometara.

Maloljetnici bez pratnje iz logora će imati mogućnosti ostati u modificiranim tankerskim kontejnerima nakon što se Džungla zatvori, a onima koji imaju obitelj u Velikoj Britaniji će biti omogućeno da im se pridruže, objavila je francuska vlada.