SLOVENIJA DIŽE OGRADE

Cerar: Treba zaustaviti porast 'otrovnog populizma'

22.10.2016 u 19:20

Bionic
Reading

Europskoj uniji potrebna je zajednička imigracijska politika, pri čemu je potrebno zaštititi Schengenski prostor, ali i vanjske granice EU-a od ilegalnih migracija, te pomoći stabilizirati države u europskom susjedstvu, rekao je u subotu slovenski premijer Miro Cerar

Govoreći o slovenskom iskustvu, Cerar je kazao da je migracijska kriza pokazala izuzetnu važnost zajedničkog nastupa i imigracijske politike, pri čemu je potrebno naći 'zajednički europski odgovor' na takve izazove.

'Ukoliko ne dođe do učinkovite zaštite vanjskih granica i zaštite Schengenskog prostora, izazvat će se spirala postavljanja kontrola na nacionalnim granicama i propast će sve što smo postigli do sada', rekao je Cerar u Bruggeu u Belgiji sudionicima konferencije mladih o budućnosti Europe na Europskom koledžu.

'Sve dok ne pronađemo učinkovito i zajedničko, dugoročno rješenje pitanja imigracije, sve dotle se nećemo moći koncentrirati na važne mjere za poticanje rasta i razvitka, osiguranje radnih mjesta i investicija', kazao je Cerar, dodavši da je potrebno pomoči državama na migracijskoj ruti, ali i u stabilizaciji regija u sukobu u europskom susjedstvu.

'Bez obzira na to kako će čvrsta biti vanjska granica Europe, neće biti mira sve dok ne osiguramo stabilnost u državama odakle dolaze migrantski tokovi', istaknuo je Cerar.

Prema njegovim riječima, EU se susreće s najvećim izazovima u svojoj povijesti koji je potkopavaju.

'Došli smo do točke kad moramo povratiti povjerenje i vratiti se korijenima iz kojih je EU izrasla', kazao je Cerar, istaknuvši da se je potrebno vratiti vladavini prava, slobodi, demokraciji i ljudskim pravima i slobodama, a zaustaviti porast 'otrovnog populizma'.