ZA NOVI VAL IZBJEGLICA

Slovenija podiže panelnu ogradu na Bregani i Macelju

21.10.2016 u 20:42

Bionic
Reading

Slovenija je četvrtak uz najveći granični prijelaz s Hrvatskom Bregana/Obrežje počela postavljati metalnu panelnu ogradu, a u petak je takve radove počela i na graničnom prijelaz Gruškovje/Macelj, objavila je popodne Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na dužnosnike slovenskog MUP-a

'Ako izbije novi migracijski val, granični prijelaz će se zatvoriti', kazao je u petak državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga, citira slovenska agencija. Slovenija će učiniti sve da migracije ne ugroze sigurnost slovenskih državljana, dodao je Špenga.

Postavljanje panelne ograde uz dva velika granična prijelaza s Hrvatskom u okviru je planiranog postavljanja privremenih tehničkih zapreka. Do sada je Slovenija postavila 183 kilometara tehničkih zapreka za usmjeravanje migranata uz svoju granicu s Hrvatskom, kazao je slovenski dužnosnik.

Panelne ograde predviđene su za 27 kilometara, a ostatak se odnosi na bodljikavu žicu, dodao je.
Panelna ograda na granici idućih će se dana postavljati na još nekim lokacijama, priopćeno je iz slovenskog MUP-a koji navodi da sve protječe u dogovoru s lokalnim zajednicama.

Riječ je o nužnom i privremenom rješenju koji će policiji omogućiti učinkovitu zaštitu vanjske schengenske granice u slučaju ponavljanja velikog migracijskog vala kakav se dogodio 2015., tumače u slovenskoj policiji. Mjera podizanja ograde usmjerena je na zaštitu ljudi i njihove imovine, dodaje policija.

Slovenska policija vratila s Macelja troje migranata u Hrvatsku

U Sloveniju su u četvrtak preko graničnog prijelaza Gruškovje/Macelj pokušala ući trojica maloljentih migranata s afganistanskim državljanstvom, ali ih je granična policija otkrila i vratila hrvatskim kolegama, priopćila je u petak slovenska policija.

Najprije je u ranim jutarnjim satima pregledom teretnog vozila koje je vozio makedonski vozač pronađen Afganistanac koji se skrivao među teretom u unutrašnjosti vozila, a nekoliko sati kasnije na istom su prijelazu zatečena i vraćena hrvatskoj policiji još dvojica maloljetnika sakrivena u kamionu koji je vozio 40-godišnji turski državljanin.

Prema podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova pokušaji ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju su povećani, ali još nema masovnijeg vala migranata iako se Slovenija prema navodima vlade priprema i na taj scenarij, a parlament uskoro treba promijeniti zakon o strancima i dodatno zaoštriti politiku azila.

Na summitu EU-a u Bruxellesu koji je završen u petak bilo je riječi i o problematici ilegalnih migracija, a slovenski premijer Miro Cerar kazao je kako je od austrijskog kolege kancelara Kristiana Kerna dobio uvjeravanja da će režim nadzora austrijske južne granice sa Slovenijom biti prilagođavan situaciji.

Cerar je u četvrtak izjavio kako su austrijske najave produženja posebnog režima kontrole unutarnje granice u Schengenskom prostoru nepotrebne kad je riječ o austrijsko-slovenskoj granici jer u Sloveniji nema migranata, te da ona dobro štiti granicu s Hrvatskom. Cerar upozorava da bi eventualni produženi nadzor i kontrole na graničnim prijelazima s Austrijom štetili gospodarskoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima Ljubljane i Beča.

Plenković uskoro ide u Sloveniju

'Očekujem da će Europska komisija donijeti objektivne kriterije prema kojima će ubuduće dopuštati samo privremeni nadzor unutarnjih granica u okviru Schengena', kazao je u petak u izjavi novinarima Cerar, koji se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na rubu bruxelleskog sastanka Vijeća Europe i čestitao mu uspjeh na izborima i u sastavljanju vlade.

'Obojica želimo razgovarati o onim najbitnijim temama koje moramo kurentno rješavati te želimo nastaviti dobar odnos kakav smo u zadnje vrijeme uspostavili na onim područjima gdje je to bilo moguće', kazao je Cerar slovenskim novinarima u Bruxellesu.

Dodao je da između dviju država jamačno postoje i otvorena pitanja o kojima će s hrvatskim premijerom vjerojatno uskoro razgovarati.

Cerar je dodao da je Plenkovića pozvao u posjet Sloveniji, što je njegov hrvatski kolega prihvatio i rekao da to planira uskoro učiniti.