Svijet ZAHTJEV WASHINGTONU

Ahmadinedžad zatražio deblokadu imovine

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je u četvrtak od SAD-a da deblokira iransku imovinu zamrznutu prije 30 godina, upozorivši na "podmuklost" velikih sila

"Ako ponovno teže podmuklosti i zavjeri, odgovor iranskog naroda je onaj koji je već dao njihovim prethodnicima", izjavio je predsjednik Admadinedžad na govoru održanom u Tabrizu, na sjeverozapadu zemlje, i emitiranom izravno na državnoj televiziji.

"Ako poštuju naša prava i deblokiraju iransku imovinu, ako nam iskreno pruže ruku, iranski narod će im stisnuti ruku", dodao je on u jasnoj aluziji na američkog predsjednika Baracka Obamu.

Usprkos pozivu na dijalog nakon 30 godina prekida diplomatskih odnosa, Obama je 12. studenoga obnovio na godinu dana zamrzavanje iranske imovine u SAD-u, koje je uveo bivši predsjednik Jimmy Carter.

Carter je naredio zamrzavanje sredstava iranske vlade pod američkom jurisdikcijom 14. studenoga 1979. godine, deset dana nakon što su islamistički studenti zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još