AUSTRIJSKI LIST

Die Presse: Hrvatska i Srbija su sijamski blizanci koji se ne podnose

24.08.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Austrijski mediji ne prestaju se baviti narušenim odnosima Hrvatske i Srbije. Konzervativni dnevnik Die Presse piše da su odnosi dviju država 'na dnu' te da Zagreb prijeti blokadom Srbije u pristupnim pregovorima o ulasku u Europsku uniju

'Uvijek može gore u raspadnutim brakovima. Koliko su nabrijanih protestnih nota ovog ljeta razmijenili Zagreb i Beograd, više ne mogu pratiti ni zabrinuti analitičari. Sa svojim 'provokacijama' da Srbija neće 'nikad ući u EU' preko vikenda je zaprijetio hrvatski tehnički ministar vanjskih poslovaMiro Kovač koji nije isključio ni trajnu blokadu susjedne zemlje', piše Die Presse u članku pod naslovom 'Hrvatska prijeti s 'ne' Srbiji'.

Austrijski dnevnik podsjeća da je povod za Kovačevu reakciju bilo hapšenje hrvatskog državljanina u Srbiji kojega su tamošnje vlasti zamijenile s jednim kojega su optužili za ratne zločine. Die Presse onda citira izjavu srbijanskog inoministra Ivice Dačića koji je izjavio da je 'Hrvatska najveća sramota EU-a' te još podebljao optužbama za rehabilitaciju ustaštva.

'Osjetljivi odnos nije samo opterećen zbog pokušaja najmlađeg člana Europske unije Hrvatske da zakoči maratonski proces pristupanja Srbije Uniji zbog neriješenih bilateralnih problema, nego i zbog trajne izborne kampanje koja se odvija u objema državama', piše Die Presse i dodaje da od 'predsjedničkih izbora 2015. u Hrvatskoj opet konjunkturu imaju nacionalistički tonovi'. Navode se marševi ratnih veterana s ustaškim obilježjima i neprimjereno skandiranje na stadionima, kao primjeri toga. 'Ne samo Beograd, nego i hrvatske nacionalne manjine predbacuju vlastima da fašističku prošlost zemlje opravdavaju ili čak slave', smatra austrijski list. Dodaje kako se u kampanji za izbore 11. rujna u Hrvatskoj love glasovi kroz napade na Srbiju.

I u Srbiji su izbori sve češće što potiče tamošnje političare na 'nacionalističke ispade prema susjedima'. Die Presse smatra da se Dačić tako pozicionira za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Članak završava konstatacijom srpskog pisca i publicista Svetislava Basare da su Hrvatska i Srbija 'sijamski blizanci koji se ne podnose'. 'U objema državama propali su pokušaji modernizacije te se dogodio povratak odavno mrtvim obrascima, četnicima i ustašama', smatra Basara.