ZBOG UBOJSTVA IRAČKIH VOJNIKA

Iračka osveta: Obješeno 36 džihadista

24.08.2016 u 09:06

Bionic
Reading

Vješanje trideset i šest muškaraca u Iraku zbog sektaškog masovnog ubojstva iračkih vojnika provedeno je bez mogućnosti obrane na suđenju i čini se da je "potaknuto osvetom", rekao je UN u utorak.

Iračke vlasti objesile su u nedjelju 36 muškaraca osuđenih za ubojstvo oko 1700 iračkih vojnih novaka u bivšoj američkoj bazi 2014.

Masakr u vojnoj bazi Speicheru pored Tikrita počinili su ekstremisti džihadističke Islamske države (IS) kada su zauzeli teritorij u sjevernom Iraku.

Baza Speicher, koja je ime dobila nakon prve američke žrtve "Pustinjske oluje" u Zaljevskom ratu protiv Iraka, bila je puna iračkih vojnih novaka.

Logor se predao nakon što su ih opkolili džihadisti. Među tisućama uhvaćenih, džihadisti su izdvojili šijite, odvezli ih kamionima i potom ubili.

Glasnogovornica UN-a za ljudska prava novinarima u Ženevi je rekla da su "pojedinci koji su pogubljeni osuđeni samo na temelju tajnih doušnika ili priznanja izvučenih silom".

Ona je rekla da sudski dodijeljen odvjetnik nije intervenirao za vrijeme sudskog procesa osim što je dao trominutnu izjavu uoči izrečenih presuda.

UN je pozvao iračke vlasti "da osiguraju da svako suđenje poštuje proceduru... a ne da bude iz osvete. Nažalost ovo nije takav slučaj", rekla je glasnogovornica UN-a.