EU NALOŽIO ŠPANJOLSKOJ

'Tražite natrag 140 milijuna eura za besmislene javne projekte'

25.07.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Europska unija naložila je u ponedjeljak Španjolskoj da zatraži povrat 140 milijuna eura države pomoći nezakonito isplaćene državnoj željezničkoj kompaniji ADIF za izgradnju testnog centra za brze vlakove, jer Bruxelles smatra da on nije potreban

Europska komisija pokrenula je 2015. istragu o planovima izgradnje jedinstvenog testnog poligona blizu Malage gdje bi, ako bude dovršen, vlakovi mogli voziti do 520 kilometara na sat.

'Čini se da na tržištu nema interesa za razvoj proizvoda koji se kreću tako velikim brzinama', navodi se u priopćenju Komisije. 'Ustvari, očekuje se da bi taj centar generirao gubitke tijekom cijelog svog razdoblja rada', dodaje se.

Odluka Komisije neugodna je za Španjolsku, čijem je gospodarskom krahu u 2008. prethodio 10-godišnji uzlet na tržištu nekretnina. Najgori su simboli te krize ogromni, besmisleni javni projekti povezani s politikom, među kojim je i nekoliko napuštenih zračnih luka jer nemaju prometa.

Poligon za testiranje vlakova trebao bi imati tunele i vijadukte te simulirati realne uvjete na brzim željezničkim mrežama. Projekt je odobrila španjolska vlada, koja je planirala podnijeti zahtjev za financiranje iz EU-a kako bi zatvorila financijsku konstrukciju od 358,6 milijuna eura.