ZAVRŠEN SAMIT O BREXITU

Torijevci mučno otežu, a u Bruxellesu spremni na podjelu 'britanskih fotelja'

30.06.2016 u 00:23

Bionic
Reading

Po završetku izvanrednog samita šefova država i vlada EU-a povodom rezultata britanskog referenduma, jasno je da je započela jedna od najvećih debata u povijesti Europske unije, ona o prekidu članstva Velike Britanije. I drugog dana samita lideri su ponovili kako očekuju od Britanaca da potegnu famozni član 50 Ugovora i počnu jasan proces razdruživanja ili razvoda, kako se sve češće ovdje govori. 'Nema pregovora, a da prethodno ne dođe službeni zahtjev britanske strane, aktiviranjem člana 50', rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Na svoj način ponovili su to i razni drugi lideri, piše iz Bruxellesa za tportal Ines Sabalić

'Nije ovo Facebook pa da ne znam koliko dugo na pitanje jeste li u vezi, može stajati odgovor 'teško je reći', rekao je luksemburški premijer Xavier Bettel svojim novinarima. Ali upravo je takva situacija, Britanija sigurno nije više unutar EU-a na isti način na koji je bila prije referenduma, ali još uvijek nije ni vani. Stvarno joj je status kompliciran.

Belgijski diplomati prenijeli su stavove svojih političara 'da nije normalno da cijeli kontinent čeka dok jedna politička stranka (Konzervativna stranka Ujedinjenog kraljevstva, torijevci) smisli što će sa sobom'. Ali upravo se to događa. Da bi se konačno prekinula svaka neizvjesnost, čeka se da torijevci nađu zamjenu za Davida Camerona.

Agencije, institucije, formalni i neformalni utjecaj...

Još uvijek postoji minimalna šansa da dođe do novih parlamentarnih izbora u Britaniji, da proeuropska većina zasjedne u parlament te da raspišu novi referendum koji bi potvrdio ostanak Britanije u Uniji. Ali, i u tom idealnom scenariju za ostanak Velike Britanije previđa se da je s ove strane, europske, već započela svojevrsna podjela plijena. Kad ode, Britanija će ostaviti iza sebe mnogo toga, od agencija do držanja i vođenja institucija, formalnog i neformalnog utjecaja.

To će se dijeliti.

Svakim satom koji prolazi, šanse da Velika Britanija ostane u Uniji, smanjuju se.

To, dakle, ali i to da je mnogima preko glave da je stalno neka kriza, razlog je nestrpljivosti drugih članica da se britanska situacija što prije završi.

Europska unija i Velika Britanija zauzele su svoje pozicije pred buduće pregovore i o razdruženju i o novim odnosima. London želi pristup slobodnom tržištu Europske unije, ali ne želi da mu nekontrolirano dolazi radna snaga iz EU-a, a Bruxelles je istakao da se može kupiti samo cijeli paket.

Orešković Britancima poručio: Norveški, švicarski ili kanadski model

Hrvatski tehnički predsjednik vlade Tihomir Orešković objasnio je nakon samita u Bruxellesu hrvatskoj javnosti da je 27-orici u interesu da s Velikom Britanijom ima dobre odnose te da se jutros raspravljalo o norveškom i švicarskom modelu suradnje s EU-om pa čak i o kanadskom. Analiziralo se koji bi model UK mogao tražiti, ali u svakom slučaju, jasno je da će tražiti pristup europskom slobodnom tržištu. 'U tom slučaju, morat će ispuniti četiri slobode, kao što su to učinile i Švicarska i Norveška. Raspravljali smo i o tome kakva je kvaliteta komunikacije oko prednosti koje pruža Europska unija članicama i građanima. Vidimo što se dogodilo u Velikoj Britaniji. Možda se radilo o strahu, ljudi nisu znali što se događa. Na nama je da komuniciramo o prednostima EU-a i zajedničkim vrijednostima. Moramo pojačati i tu komunikaciju, i gospodarstvo i staviti mlade više u fokus, prenio je Tihomir Orešković glavne teme jutrošnjeg sastanka lidera.


Cijeli paket uključuje slobodno tržište, ali i takozvane 'osnovne slobode', na kojima počiva EU: slobodno kretanje roba, ljudi, kapitala te usluga i prava nastana. Da bi Britanci jasnije razumjeli o čemu se radi, Nijemci su se poslužili primjerom: neće biti moguće da London zadrži pravo slobodnog kretanja kapitala na unutarnjem tržištu i time omogući Cityju da zadrži mjesto financijskog središta Europe, a da istodobno ne omogući i slobodan ulaz europskih radnika na svoje tlo.

Europski lideri su, u odvojenim ili zajedničkim obraćanjima, davali na znanje da misle da je pitanje migracija i useljavanja jedan od glavnih razloga razlaza s Velikom Britanijom.

Postavilo se i pitanje treba li netko s europske, briselske strane biti odgovoran za Brexit. U Britaniji se mijenjaju političke garniture, a u Bruxellesu?

Nezadovoljstvo na istoku Europe

Češka je vlada potegla pitanje odgovornosti predsjednika Europske komisije Junckera, a podržali su ih i Poljaci i Estonci. Ne radi se o tome da daju podršku Englezima, koliko o tome da istočnoeuropske zemlje nisu bile zadovoljne pritiskom iz Bruxellesa oko useljeničkih kvota. Također, ponekad su se osjećale nesigurno, ili čak uvrijeđeno, pod Junckerovim vodstvom.

Danas je Jean-Claude Juncker, na pitanje osjeća li se 'barem djelomično odgovornim' za rezultat britanskog referenduma, odgovorio: 'Molim vas. Britanska demokracija je dovoljno razvijena da nisu trebali moje miješanje u svoje poslove'.

Juncker u posljednje vrijeme izgleda umornije nego prije, ali je otklonio ideje da bi dao ostavku. Podržao ga je i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je danas na press konferenciji rekao da je potezanje Junckerove odgovornosti za britanski referendum nekorektno.

Dana 16. rujna, kad će se šefovi država i vlada ponovno sastati u Bratislavi, bit će prilika da se razlike u mišljenjima bolje protumače. Preko ljeta, diplomacije zemalja članica trebale bi raditi na zajedničkom dogovoru prema Britaniji, i na drugim pitanjima. Sastanak u Bratislavi morat će donijeti neke konkretnije ideje.