RUMUNJSKA KRALJEVSKA OBITELJ

Puni ko brod, a država im financira lagodan život

29.06.2016 u 11:13

Bionic
Reading

Odluka rumunjske vlade kako će iz državnog budžeta financirati rumunjsku kraljevsku obitelj razbjesnila je Rumunje koji smatraju kako članovi te obitelji ionako imaju prevelike beneficije od države, među kojima je i besplatno korištenje palače u središtu Bukurešta koju su dobili na korištenje na 99 godina

Kako je priopćila rumunjska vlada, dinastija Hohenzollern-Sigmaringen će uskoro biti na platnom popisu države koja će financirati sve javne aktivnosti, projekte i programe kraljevske obitelji, iako njezini pripadnici ne igraju nikakvu službenu ulogu u Rumunjskoj te im je jedino dopušteno da sudjeluju u kulturnoj i humanitarnoj promociji rumunjske kulture i identiteta.

Većina Rumunja zamjera državi što se odlučila na ovaj nepopularan korak budući da je kraljevska obitelj poznata po imućnosti, a nedavno su obiteljski budžet popunili s 11,5 milijuna eura nakon što su prodali dvorac Bran, jednu od najvećih turističkih atrakcija u zemlji koju posjeti više od pola milijuna turista godišnje. Pored toga, nedavno je kralju Mihajlu I. dopušteno neplaćanje poreza na nekretnine, iako je utvrđeno kako dulji niz godina duguje porez u visini od milijun eura.

Članovi rumunjske kraljevske obitelji dodatno su navukli bijes Rumunja zbog raskalašena i ne odveć kraljevskog ponašanja pa je tako nedavno rumunjska princeza Irina, kći kralja Mihajla I., završila je u oregonskom zatvoru zbog organiziranja krvavih borbi pijetlova.