ODJECI POBJEDE TRUMPA

Die Welt: Upravo počinje najluđa američka predsjednička kampanja

04.05.2016 u 18:14

Bionic
Reading

Pobjeda Donalda Trumpa na predizborima u Indiani, koja mu je donijela gotovo sigurnu republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore u studenome pošto se njegov glavni protukandidat Ted Cruz povukao iz utrke, našla se u srijedu na naslovnicama tiska diljem svijeta, a mediji uglavnom ističu da je njegov izbor za republikanskog kandidata sada neupitan te da to donosi nove podjele i izazove njegovoj Republikanskoj stranci

Većina medija ocjenjuje da sada više ne postoje nikakvi izgledi da Trump ne bude kandidat republikanaca na izborima, dok neki ukazuju na podjele koje bi njegova nominacija mogla donijeti Republikanskoj stranci, prenosi BBC.

Francuski Le Figaro, dnevnik desnog centra, navodi da je 'Cruz izgubio okladu', te da ga je 'pregazio Trumpov parni valjak'.

Ljevičarski Liberation naglašava da je Trumpova pobjeda u Indiani bila 'prekretnica u kampanji'. 'I tako se u srijedu ujutro Europa probudila s Donaldom Trumpom preko Atlantika kao najvjerojatnijim kandidatom republikanaca. Riječ je o čovjeku kojega su do prije samo nekoliko mjeseci smatrali klaunom. Mnogi birači glasovali su za Trumpa baš zato što nema nikakva političkog iskustva i nikad nije bio na nekoj izabranoj dužnosti', piše list.

Le Monde je naglasio da je ultrakonzervativni Cruz 'izgubio bitku'. 'Ted Cruz se trudio prikazati kao zagovornik konzervativnih vrijednosti koje je, prema njegovu mišljenju, zanemarila Republikanska stranka. Teksaški senator pokušao je privući apatične birače utjelovljujući najkonzervativnije vrijednosti. Ta oklada je propala a konačni neuspjeh uslijedio je u Indiani', zaključuje Le Monde.

Njemački konzervativni Die Welt tvrdi da 'upravo počinje najluđa američka predsjednička kampanja', te da je 'nezamislivo postalo moguće'. List navodi da mnogi demokrati smatraju da Trumpova pobjeda znači "laganu zadaću" za njegovu najvjerojatniju demokratsku suparnicu na izborima Hillary Clinton.

'No ako nas je posljednjih jedanaest mjeseci išta naučilo o Trumpu, naučilo nas je da ga ne smijemo podcijeniti', smatra Die Welt.

Muenchenski Sueddeutsche Zeitung, list lijevoga centra, ocjenjuje da je Trumpova pobjeda u Indiani 'nevjerojatna' kulminacija 'povijesnih izbora obilježenih elementima ludila'.

'Šok! To je Trump!', stoji na naslovnici Frankfurter Allgemeine Zeitunga. 'Više nema sumnje bit će to utrka između Trumpa i Clinton', tvrdi list.

Španjolski El Pais zaključuje da su republikanci 'napokon priznali' da će Trump biti njihov kandidat, te da je 'konzervativna američka elita iscrpila sve mogućnosti da zaustavi newyorškog milijardera'.

Talijanska La Repubblica navodi da Trumpova pobjeda otvara težak unutarnji izazov za republikance. 'Izbor za republikanske birače koji ne žele newyorškog tajkuna limitiran je na dvije opcije: bojkotirati izbore ili protestno glasovati za Hillary (Clinton)'.

Nizozemski liberalni dnevni list NRC smatra da je Trump u svojoj izbornoj kampanji postavio nova mjerila koja će vrijediti sljedećih desetljeća. 'Od glumca iz farse, on je postao protestni stranački glas, da bi završio prošle večeri kao osvajač Republikanske stranke'. List dodaje da je njegov suparnik Ted Cruz sebe vidio kao spasitelja Republikanske stranke, drugog Mojsija. 'No republikanci, baš kao i drevni Izraelci, poklonili su se Zlatnom teletu'.