KRHKO PRIMIRJE

Kerry zaprijetio Asadu zbog Alepa

03.05.2016 u 22:27

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry kazao je u utorak kako vjeruje da se može obnoviti dogovor o prekidu vatre u Siriji unatoč eskalaciji nasilja te je upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na 'posljedice' ako se ne bude držao dogovora

'Ono što se sada pokušava postići zabranit će svaki upad u Alep, neće dopustiti da Alep padne', kazao je Kerry dan nakon sastanka u Ženevi.

'Ako Asad to ne prihvati, uslijedit će jasne posljedice, a jedna od njih mogla bi biti potpuna propast prekida vatre i povratak ratu. Mislim da Rusija to ne želi', kazao je Kerry, koji je dan ranije u Ženevi spasiti obustavu neprijateljstva između sirijskog režima i oporbe, koja je načelno na snazi od 27. veljače.

Američki državni tajnik jedan je od tvoraca međunarodnog diplomatskog procesa kojim se želi okončati rat u toj zemlji. SAD i Rusija, dvije zemlje koje su izravno prisutne u sirijskom sukobu, pokušavaju doći do ponovnog prekida vatre. Moskva je u utorak navela kako se nada da će 'idućih sati' doći do prekida vatre u Alepu, podijeljenom sirijskom gradu na sjeveru zemlje.