TKO JE ODGOVORAN

Rusi nasanjkali Milu Đukanovića - podvalili mu lažno bankarsko jamstvo

28.04.2016 u 21:18

Bionic
Reading

Ruska tvrtka Nega tours, koja je kupila hotel As u Perazića dolu kraj Petrovca, dala je lažirano bankarsko jamstvo koje crnogorska vlada ne može naplatiti

Kako piše Radio Slobodna Europa, objašnjavajući fenomen višestruke prevare i počinjene štete po državu, premijer Milo Đukanović je rekao da vlada i njene institucije nikada nisu provjeravale bankovna jamstva investitora te da sustav ne poznaje proceduru provjere tih jamstava, a da je u konkretnom slučaju bankarska garancija Nega toursa da će u roku završiti izgradnju hotela As 'vizualno analizirana'.


'Vizualni pregled garancije nije ukazivao na bilo koju manjkavost ili pokušaj zloupotrebe. Originalna garancija je dostavljena na zaštićenom papiru s hologramom i s urednim potpisima osoba deklariranih kao ovlaštene osobe banke izdavatelja. Ni u jednom prethodnom slučaju država nije poduzimala neke dodatne procedure niti je imala sličnih situacija', izjavio je Đukanović, dodajući kako u 'institucionalnom mehanizmu države Crne Gore ne postoji razrađena procedura dodatnih kontrola validnosti i vjerodostojnosti izdanih garancija'.

Privatizacija hotela As predstavlja simbol nerealizirane investicije, uništenja dijela priobalja i okoline te nikad okončane izgradnje hotela, piše Radio Slobodna Europa, dodajući kako je 14 godina od prodaje starog hotela ruskoj kompaniji Nega tours izuzetno lijepa uvala kraj Petrovca naružena betonskom konstrukcijom te razbacanom šutom i kamenjem.

Vlada je deset godina odugovlačila s raskidom ugovora zbog prekida investicije i radova te narušavanja prirodnog oblika priobalja, a za sve to vrijeme nije kontrolirala investiciju. Kada je tek ove godine odlučila raskinuti ugovor s investitorom i naplatiti bankarsku garanciju od tri milijuna eura, vlada je saznala da je bankarska garancija falsificirana, a time i nenaplativa.

Premijer Đukanović se založio za utvrđivanje odgovornosti, ali nije precizirao gdje treba tražiti odgovorne.
 
'Nema nikakve sumnje da će ovaj slučaj biti predmet ispitivanja eventualne profesionalne odgovornosti nekoga tko nije obavio svoj posao. Gdje je sad locirana ta odgovornost? O tome treba ozbiljno porazgovarati', ustvrdio je Đukanović.