SVINJSKA GRIPA

Pet mrtvih u Srbiji, korak do zabrane masovnog okupljanja

07.11.2009 u 22:13

Bionic
Reading

Srbija čini sve što može da pobijedi svinjsku gripu, izjavio je ministar zdravstva Tomica Milosavljević nakon što je u toj zemlji od posljedica zaraze virusom H1N1 umrlo petero ljudi. Do sada je u Srbiji potvrđeno 244 slučaja zaraze svinjskom gripom

Stariji muškarac koji je preminuo u niškoj Klinici za zarazne bolesti bio je zaražen virusom H1N1, rekao je Branislav Tijodorović, član Radne grupe za pandemiju gripe Branislav Tijodorović i epdemilog Instituta za javno zdravlje u Nišu. Potvrdio je da je to peta osoba u Srbiji koja je preminula od posljedica svinjske gripe.

Predsjednik Radne grupe, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je Srbija blizu proglašenja epidemije svinjske gripe. Razmišlja se, dakle, i o zabranama masovnih okupljanja, a u slučaju nužde i zatvaranjima vrtića.

Početak cijepljenja

Kina - 23. rujan
SAD - 05. listopad
Švedska - 12. listopad
Italija - 14. listopad
Francuska - 20. listopad
Njemačka - 26. listopad
Švicarska - 01. studeni
Irska - 02. studeni
Slovenija - 02. studeni
Nizozemska - 09. studeni
Španjolska - 15. studeni
Srbija - 15. prosinac

Ministar zdravstva Tomica Milosavljević poručuje da će Srbija pobijediti svinjsku gripu. Milosavljević, koji je zajedno s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i gradskim tajnikom za zdravstvo Zoranom Blagojevićem obišao pet zdravstvenih ustanova u Beogradu, poručio je da je u Beogradu sve spremno za epidemiju gripe.

Dječja bolnica za plućne bolesti i tuberkolozu u jednoj ambulanti prima djecu za koju postoji i najmanja sumnja da su oboljela od virusa H1N1, a na isti način trebale bi se organizirati i sve ostale zdravstvene ustanove u Srbiji.

Ministar Tomica Milosavljević rekao je da se zdravstveni sustav Srbije ozbiljno priprema za epidemiju tijekom posljednje dvije godine, od najave epidemije ptičje gripe.

Direktori kliničkih centara Zemun, Bežanijska kosa i 'Dragiša Mišović' poručuju da ima dovoljno mjesta, lijekova, respiratora i odjela za izolaciju.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručio je da da nema potrebe za panikom i da je Beograd spreman izdvojiti dodatna sredstva iz proračuna za lijekove i respiratore, ako to bude potrebno.

U Beogradu je ustrojen stručni tim za borbu protiv svinjske gripe i 16 kriznih stožera u gradskim općinama. Gradski čelnici poručuju da imaju akcijski plan za slučaj epidemije svinjske gripe.

Crna Gora: Zabranjeni bolnički posjeti

Crnogorsko Ministarstvo zdravstva zabranilo je bolničke posjete, a zabrana će ostati na snazi do poboljšanja epidemiološke situacije. U Crnoj Gori potvrđena su 33 slučaja zaraze svinjskom gripom, uključujući i petogodišnju djevojčicu iz Herceg Novog.