SURADNJA SA SUSJEDIMA

Kovač odlazi u Sloveniju zbog žice, opominje Srbiju zbog Šešelja

22.03.2016 u 07:52

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač odlazi u službeni posjet Ljubljani tijekom kojeg će se sastati s kolegom Karlom Erjavcem te slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Dominirat će tema arbitraže i migrantske krize. Slovenija bi uskoro trebala skinuti žilet žicu s granice s Hrvatskom, potvrdio je jučer premijer Orešković

'Ja sam uvjeren da imamo priliku rješavati tu žicu. Danas ćemo se čuti i mogu to dodatno komentirati, ali vrijeme je pokazalo da treba doći do nekih promjena', rekao je Kovač.

Kovač je potvrdio da se Orešković telefonski čuo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom ta da je raspoloženje u Sloveniji za skidanje žice s granice, pozitivno.

'Ovom koordinacijom oko migrantske krize, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Srbija i Makedonija pokazali smo da smo zreli. Idem u Sloveniju, sastat ću se s kolegama. Mislim da smo blizu rješenja za skidanje žilet žice, ali ostavimo to za sutra. Tema će biti međusobni odnosi Hrvatske i Slovenije', kazao je Kovač uoči današnjeg posjeta Sloveniji.

Ministar je komentirao i povišene tonove srbijanskih vlasti nakon što je Hrvatska susjedima uvjetovala otvaranje poglavlja o pravosuđu suradnjom s haškim sudom u slučaju Šešelj.

'Hrvatska općenito podržava europsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Europe. Nas u Hrvatskoj uči iskustvo da treba odvojiti pregovarački proces od izborne kampanje.'