PAHOR O SPORAZUMU

Nije na Mesiću da rješava granično pitanje

01.11.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u nedjelju da je odlučan u namjeri da dođe do potpisivanja sporazuma o arbitraži za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom te zanijekao medijske špekulacije da razmišlja o ostavci ako to ne uspije

'Potreban je analitički oprez, ali i odlučnost i pregovaračka spretnost da bi se stvari dovele do kraja', rekao je Pahor u nedjelju novinarima, nakon što se poklonio žrtvama Hude jame kod Celja, u vezi s aktualnim pitanjima zastoja u procesu potpisivanja arbitražnog sporazuma te potvrdio da će idućeg tjedna o arbitražnom sporazumu 'radi razjašnjavanja nejasnosti' razgovarati i s bivšim premijerom Janezom Janšom, oporbenim strankama i članovima parlamenta.

Pojašnjavajući svoju izjavu da neće potpisati sporazum ako se pod hrvatsku jednostranu izjavu koja bi pratila dokument potpiše švedsko predsjedništvo EU-a, Pahor je rekao da je hrvatsko suvereno pravo da takvu izjavu donese, ali tijekom postupka ratifikacije a ne u vrijeme potpisivanja, i da je uvjeren da će sporazum ipak biti potpisan tijekom švedskog predsjedanja EU-om, odnosno do kraja ove godine.

'Očekujem da će se neke nejasnosti raščistiti idućeg tjedna i da će sporazum o arbitraži uskoro biti potpisan', rekao je Pahor. Dodao je da njegova vladajuća koalicija sporazum podupire te da vjeruje da će to nakon toga potvrditi i slovenski birači na referendumu kojim bi se testirao sporazum pred javnošću.

'U referendumskoj kampanji pokušat ću uvjeriti javnost da je arbitražni sporazum najviše što Slovenija može postići u dogledno vrijeme za postizanje pravednog rješenja dugogodišnjeg graničnog spora. Mi smo na pragu značajnog uspjeha i zato ne razmišljam o povlačenju', rekao je novinarima Pahor, komentirajući špekulacije da bi se u slučaju negativnog ishoda na referendumu povukao.

Te špekulacije izazvala je jedna njegova izjava u subotu, ali je Pahorov kabinet u izjavi za javnost takva nagađanja odmah zanijekao.

Na pitanje novinara može li komentirati izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi Hrvatska izgubila granicu s Italijom ako bi se Sloveniji dao teritorijalni izlaz na otvoreno more, Pahor je rekao: 'Granično pitanje riješit će arbitraža, a ne predsjednik Mesić.'