MIŠLJENJE STATE DEPARTMENTA

Za Amerikance Srbija još nije spremna za NATO

14.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby poručio je danas tijekom održavanje Trećeg NATO-ovog tjedna koji se održava u Beogradu kako Srbija ni u kojem pogledu još nije spremna za članstvo u NATO-u, ali kako postoje različite razine na kojima može i treba ostvariti suradnju s ovom organizacijom

Kirby je pohvalio napore Srbije u eurointegracijama i naglasio da ona na tom putu nije obavezna postati članica Sjevernoatlantskog saveza, ali kako bi trebala razmisliti tko su joj pravi partner u svijetu. ‘Ja sam realan čovjek. Trenutačno raspoloženje srpske javnosti nije poticajno za članstvo u NATO. Upravo iz tog razloga i treba raditi na promjeni javnog mnijenja i pitanje u anketama drukčije formulirati. Ako ono ne bi glasilo jeste li za članstvo u NATO-u već 'kako povećati sigurnost države', onda bi i odgovor vjerojatno bio kroz suradnju s NATO-om', objasnio je Kirby

 
Veleposlanik SAD-a u Srbiji istaknuo je zadovoljstvo Jensa Stoltenberga, glavnog tajnika NATO-a, nedavnim posjetom Srbiji i dodao da je Srbija dokazala kako je sposobna nositi se s brojnim problemima i sudjelovati u mirovnim misijama širom svijeta.
'Srbija je sedma zemlja u Europi po broju pripadnika u mirovnim misijama. Ona zasad nema dovoljno resursa da postane članica NATO-a, jer bi troškovi tog članstva daleko prešli njezine gospodarske mogućnosti. Kada dovoljno ojačate domaću ekonomiju, onda ni članstvo u savezu neće biti teret za građane. Kada Srbija bude spremna, bit će joj ponuđeno članstvo, a dok se ne unaprijede gospodarska, politička i društvena situacija, postoje razni oblici suradnje', zaključio je Kirby.

Sa njim je suglasna i Jelena Milić, ravnateljica beogradskog Centra za euroatlantske studije koja je dodala da se državni vrh Srbije mora što prije 'crno na bijelo opredijeliti o svom budućem putu' i istaknula kako je neprihvatljiv nedavni svečani doček generala Vladimira Lazarevića koji je nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne zbog ratnih zločina nad Albancima na Kosovu pušten na slobodu. 'Interesni centri u Srbiji su protiv njezinih eurointegracija, demokratizacije i liberalizacije gospodarskog tržišta. Ti centri su vrlo moćni i njihovi interesi se poklapaju s interesima predsjednika Rusije Vladimira Putina. SAD je pokazao veliko strpljenje prema Vladi Srbije i upravo zato Srbija tu podršku treba poštovati i iskoristiti', naglasila je Milić.