PAPA FRANJO U AFRICI

'Ako je mlad čovjek bez posla, kakva je budućnost pred njim?

27.11.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Papa Franjo u petak je u Nairobiju pozvao mlade Kenijce da se odupru kušnji korupcije te da priskoče u pomoć svima onima koji dođu u iskušenje da se priklone fanaticima. Upozorio je i na opasnost od korupcije, priznavši da je ima i u Vatikanu

Odbacivši unaprijed pripremljeni govor, argentinski Papa se obratio okupljenima na prepunome stadionu Kasarani u Nairobiju u svom spontanom stilu kojim je dosad osvojio katolike diljem svijeta.

Nepravedan međunarodni sustav koji se klanja 'bogu novca' stoji iza radikalizacije mladih iz cijelog svijeta, a zbog nedovoljnog broja radnih mjesta, kao i nedostupnosti obrazovanja, mlade ljude privlače i novače radikalne grupe.

'Ako je mlad čovjek bez posla, kakva je budućnost pred njim? Tada nastupaju radikalni pojedinci koji ih 'zavode' i novače', upozorio je Papa.

'To je socijalna opasnost koja proizlazi iz nepravednog međunarodnog sustava u kojemu ekonomija u središte pozornosti ne stavlja pojedinca. Umjesto njega u središtu je 'bog novca'. Mladi napuštaju svoje prijatelje, plemena, zemlje. Mijenjaju živote kako bi naučili ubijati. Što mogu učiniti da ih vratim, da ih spasim? Prije svega: moliti. Uistinu gorljivo. Bog je puno snažniji od kampanje novačenja', rekao je okupljenima papa Franjo.

'Ono što nam svima nedostaje je duh jedinstva, a njegov izostanak vodi nas u strančarenje, korupciju, drogu, uništenje koje proizlazi iz fanatizma', kazao je Papa pozvavši mlade da ne podliježu takvim porocima.

Govor Svetoga Oca na prepunom stadionu na kojemu su bili prisutni predsjednik Kenije Uhuru Kanyatta, njegova surpuga i kenijsko svećenstvo, često je prekidan uzvicima oduševljenja i odobravanja.

Argentinski papa u govoru je ukazao i na opasnost od korupcije, kazavši kako je ona 'slatka poput šećera, ali da nam nakon njegova prekomjernog konzumiranja nije dobro. Zbog previše takvog šećera pojedinac, ali i država dobiju - dijabetes'.

Kazao je kako je korupcija prisutna posvuda, priznavši da je 'ima je i u Vatikanu'.

'Svaki put kada prihvatimo mito i stavimo ga u džep uništavamo svoje srce i osobnost, uništavajući pritom i vlastitu zemlju. Molim vas, nemojte zavoljeti taj šećer koji se zove korupcija. Ona ne vodi u život, ona vodi u smrt', poručio je Papa okupljenima.

Nakon trodnevnog boravka u Keniji, papa Franjo putuje u Ugandu, drugi dio njegove šestodnevne afričke turneje koja će završiti posjetom Srednojafričkoj Republici.
U Africi živi oko 180 milijuna katolika. Njihov broj na tom kontinentu raste brže nego drugdje u svijetu.