IZBJEGLIČKA KRIZA

Srbija zabrinuta zbog stanja na grčko-makedonskoj granici

23.11.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Srbijanski dužnosnici izrazili su u ponedjeljak zabrinutost zbog stanja na makedonsko-grčkoj granici, dok se istodobno u srbijanskoj javnosti otvorilo pitanje o tome krši li Srbija zakon o azilu ne puštajući ekonomske migrante

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb Aleksandar Vulin drži da je situacija na grčko-makedonskoj granici zbog sve većeg priliva ekonomskih migranata zabrinjavajuća, ali ističe da Srbija ostaje pri stajalištu usuglašenom među državama u regiji.

'Ne možemo pomoći, volio bih da možemo. Stajalište Srbije je vrlo jasno. Mi ćemo se ponašati kako se ponašaju sve ostale zemlje na ovoj ruti', rekao je Vulin, naglašavajući kako je Srbija, otkad su Hrvatska i Slovenija zabranile ulazak određenim kategorijama migranata, morala učiniti jedinu moguću stvar - zaštititi sebe i svoj prostor.

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila Radoš Đurović ustvrdio je, međutim, kako je Srbija u teškoj poziciji jer riskira da, kršeći zakon o azilu, ugrozi ljudska prava.

Đurović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako ”nije načelo koje postoji u međunarodnom pravu” da se cijelu naciju odredi kao ekonomske izbjeglice.

'Riskiramo ući u kršenje ljudskih prava i kršimo zakon o azilu. Mislim da ne smijemo primijeniti silu prema tim ljudima ... Ako se suoče s otporom, pokušat će proći alternativnim putevima, potaknut će se krijumčarenje, povećavati cijene.. Mislim da ovo neće zaustaviti ljude da odu na Zapad', naglasio je Đurović, koji je prethodnih mjeseci vrlo aktivan u rješavanju problema migrantske krize.

Ministar Vulin ne dijeli Đurovićevo mišljenje i tvrdi kako odluka da ekonomski migranti ne mogu nastaviti putovanje u Srbiji ne ugrožava ničija prava.

'Ovo ni na koji način ne krši bilo čija ljudska prava, jer onaj tko zatraži azil, bez obzira odakle i zašto je došao ima pravo na azilnu proceduru. Migrant ima pravo zatražiti azil, bez obzira na to dolazi li iz ratnih područja ili iz ekonomskih razloga', rekao je Vulin novinarima.

Istodobno, beogradski mediji javljaju da je manji pritisak migranata posljednjih dana na ulaznim točkama Preševo i Miratovačko polje na jugu Srbije, ali i da je kritična situacija na grčko-makedonskoj granici gdje migranti u znak prosvjeda što im je ograničen prolaz - zašivaju usta.

Nekoliko migranata iz Irana, Kurdistana i Pakistana zašilo je sebi usta iglom i koncem zbog odluke makedonskih vlasti da im ne dopuste prolaz, prenijeli su beogradski elektornički mediji izvješće makedonske TV Telma.

'Time migranti žele poručiti da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU', ocjenjuje makedonska televizija.

Migranti i dalje pritižu u prihvatni centar Preševo, a prema izvješćima Radio-televizije Srbije, od ponoći do prijepodnevnih sati registrirano ih je više od 1.200, a još najmanje 200 ih čeka na registraciju.

Kako su objavili makedonski mediji, u nedjelju je u Makedoniju ušlo ukupno 5.797 migranata.