IZBJEGLIČKA KRIZA

Ogroman priljev izbjeglica u Srbiju i Makedoniju

09.10.2015 u 10:32

Bionic
Reading

U protekla dva dana značajno se povećao priljev migranata iz Grčke u Makedoniju te neposredno i u Srbiju i Hrvatsku koje se nalaze na toj ruti prema Njemačkoj. Nakon što je u posljednje vrijeme dnevno ulazilo oko 5.000 osoba, danas, ali i sljedećih dana očekuje se brojka i do 10.000 migranata

Ogroman priljev migranata će se nastaviti i sljedećih dana, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski. Slobodan Mitrović, predstavnik Crvenog križa Makedonije, rekao je da su ekipe 24 sata na terenu gdje pružaju potrebnu medicinsku i humanitarnu pomoć, javlja HRT

Volonteri s terena javljaju da su u registracijskim centrima u Srbiji velike gužve i da situacija nije dobra. Migranti s vlakovima dolaze iz Makedonije u Srbiju gdje se u izbjegličkom kampu u Preševu moraju registrirati i tu nastaju najveće gužve. Što zbog lošeg vremena, što zbog velikog broja migranata, što zbog premalog broja registratora i volontera situacija na terenu je zabrinjavajuća.

Izbjeglice i migranti pokušavaju što brže prijeći granice i doći do Njemačke koja je najavila promjene u politici prema migrantima pa je razumljiv i vidljiv njihov strah da će ostati na 'ničijoj zemlji'.

Situacija na graničnim prijelazima i kampovima u Hrvatskoj je pod kontrolom i registracija se obavlja relativno brzo. Vremenski uvjeti i kiša otežavaju kretanje, ali volonteri i službe čini maksimum kako bi im boravak u Hrvatskoj i put prema krajnjem odredištu bio što lakši.

Hrvatske željeznice izvijestile su da su do sada u 70 izvanrednih vlakova prevezle 88.650 izbjeglica, a u kolodvoru Tovarnik jutros oko 9 sati počeo je ukrcaj izbjeglica u 71. izvanredni vlak koji ih vozi za Mađarsku.