IZBJEGLIČKA KRIZA

Više od tisuću migranata jutros ušlo u Srbiju iz Makedonije

24.08.2015 u 11:18

Bionic
Reading

Više od tisuću migranata samo danas ujutro ušlo je u Srbiju iz Makedonije. Bit će smješteni u prihvatnom centru Preševo gdje se već nalazi više od 5 tisuća ljudi. Samo jučer onamo je stiglo 7 tisuća ljudi, objavio je UNHCR

Više nema incidenta na granici Makedonije i Grke gdje je makedonska policija suzavcem tjerala izbjeglice. Sada su i oni odlučili sagraditi prihvatni centar. I Makedonija i Srbija traže pomoć Europske unije koju optužuju da se na takve zahtjeve oglušuje. 'Sve institucije su se oglušile', izjavio je, kako piše HRT, makedonski ministar unutarnjih poslova Mitko Čavkovski.

Crna Gora zasad nema problema po pitanju izbjeglica. Njih tek nekoliko trenutno se nalazi u Centru za azilante kod Podgorice, poručili su iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova. Od početka godine u Centru za azilante u Spužu kod Podgorice boravilo je oko 900 osoba, uglavnom iz Sirije, rekao je za TV Crne Gore Željko Šofranac, direktor Uprave za izbjeglice i azilante.

A upravo su zemlje EU-a krajnje odredište ljudi s Bliskog istoka koji bježe od rata i siromaštva. O izbjegličkoj krizi danas će u Berlinu razgovarati grancuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel. Dvoje čelnika sastat će se i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Samo u subotu je talijanska obalna straža koordinirala spašavanje 4400 migranata u Sredozemnom moru, dok je od početka godine više od 100.000 migranata iz Afrike, Bliskog Istoka i južne Azije stiglo u talijanske luke. Njemačka očekuje dolazak do 800.000 tražitelja azila u 2015.