VRAĆAO SE S DOPUSTA

Ukrajina zabranila hrvatskom dragovoljcu povratak u zemlju?

11.08.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Ivi Dumančiću, bivšem djelatniku Ministarstva obrane RH koji se početkom godine otišao boriti protiv proruskih separatista u Ukrajinu, nakon ljetovanja u Hrvatskoj onemogućen je povratak u tu zemlju, javlja BandeRivets, ukrajinski news-portal povezan s Desnim sektorom, pokretom i strankom koja okuplja militantne i nemilitantne aktiviste i radikalne organizacije iz Ukrajine i svijeta, uglavnom ultranacionaliste krajnje desne političke orijentacije

Za sada nije jasno zbog čega je Dumančić zaustavljen na granici i ima li to veze s posljednjim obračunima ukrajinske vlade s desničarskim 'privatnim vojskama' u zemlji.

Poznato je da je on jedan od hrvatskih dragovoljaca u tzv. bataljonu Azov, koji se bori na najopasnijim mjestima u ratu između Ukrajine i proruskih separatista, a okuplja uglavnom pristaše tzv. Desnog sektora. Zadnji položaji na kojima je Dumančić bio prije kratkotrajnog povratka u Hrvatsku bilo je mjesto Širokino, koje se nalazi pod žestokom opsadom proruskih snaga.

Prilikom odlaska u Ukrajinu, Dumančić je izjavio da mu je jedini motiv bio pomoći ukrajinskom narodu, zbog čega je dao otkaz u Hrvatskoj vojsci gdje je bio instruktor topništva, te je otišao na ukrajinsko ratište ostavivši u Hrvatskoj ženu s dvoje djece.

Prošao je obuku i uputio se na bojišnicu kraj Mariupolja, zajedno s još nekoliko hrvatskih boraca, zbog kojih se službena Moskva tada neobično oštro okomila na hrvatsku vlast, s naglaskom na ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić. Rusija je pozvala 'Zagreb i druge vlade, čije su državljane unovačile ukrajinske oružane snage, da spriječe tu izopačenu praksu', nakon čega je MVEP pozvao sve strane borce 'pa i one koji su otišli iz Hrvatske, a koji su u Ukrajini, da se vrate u svoje matične države'.

Dumančić je, pak, za HRT ispričao da će mu plaća biti manja od 200 dolara, no nije sve u novcu - ima nešto i u uvjerenjima, zbog kojih je u Ukrajinu pozvao i pjevača Marka Perkovića Thompsona kako bi na račun ukrajinske verzije Čavoglava tamo punio stadione.

'Hrvati su uvijek bili cijenjeni ratnici u baš svim ratovima u povijesti. Siguran sam da ni mi nećemo iznevjeriti naše pretke. SLAVA UKRAJINI!!!', poručio je Dumančić.

Zaustavljen na mađarsko-ukrajinskoj granici

U međuvremenu, nešto mu je očito pošlo po krivu.

'Dok su naši gradovi preplavljeni proruskim agentima, čuvari na granici ne puštaju u Ukrajinu hrvatskog volontera Ivu Dumančića', piše BandeRivets.org.ua

Taj portal piše o Dumančiću kao o profesionalnom vojniku nacionalističkih uvjerenja koji se odazvao pozivu svojeg srca i došao pomoći bratskom narodu Ukrajine u borbi protiv agresorske Moskve. Borio se u sektoru M, piše portal, dodajući da je nakon odmora u Hrvatskoj Dumančić zaustavljen na mađarsko-ukrajinskoj granici.

Taj incident, kako piše portal, dogodio se u nedjelju, 9. kolovoza. Dumančićevi štovatelji zaključuju da su prioriteti aktualne režimske vlasti u Ukrajini 'više, nego jasni', osobito u svjetlu nedavnih događaja oko Mariupolja.

Podsjetimo, Kijev je u ponedjeljak počeo hitne konzultacije s Parizom, Berlinom i Moskvom u vezi opasne eskalacije nasilja na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, nakon žestokih sukoba u kojima su pobunjenici koristili tenkove i topništvo.

Četiri osobe, tri civila i jedan ukrajinski vojnik stradali su u posljednja 24 sata, prema odvojenim bilancama vojske i separatističkih vlasti.

Ranije su ukrajinske vlasti navele da su odbile pobunjeničku ofenzivu s oko 200 pripadnika i desetak tenkova blizu grada Starognativka, na pola puta između separatističkog uporišta Doneck i luke Mariupolj, posljednjeg velikog grada na području sukoba pod kontrolom ukrajinskih vlasti.