NEKADAŠNJI VELEPOSLANIK U RH

Galbraith savjetuje Pusić u utrci za čelnu stolicu u UN-u?

28.07.2015 u 20:37

Bionic
Reading

Peter Galbraith, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, izjavio je za televiziju N1 kako smatra da bi aktualna hrvatska potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila izvrsna generalna tajnica Ujedinjenih naroda

Naime, pojavile su se informacije da je Pusić angažirala Galbraitha da je savjetuje u njezinim nastojanjima da postane generalna tajnica Ujedinjenih naroda.

'Osoba je s izvrsnim životopisom u humanitarnim pitanjima, borac je za ljudska prava, trudila se oko pomirbe u regiji. I naravno, vrijeme je da istočna Europa dobije to mjesto. No njezinu kandidatura sponzorira hrvatska Vlada, a ne privatne osobe', kazao je Galbraith za N1.

Na izravan upit je li ga tražila savjet, ponovio je kako bi Pusić bila izvrsna generalna tajnica Ujedinjenih naroda.

Nekadašnji američki veleposlanik u RH se osvrnuo i na operaciju Oluja, čiju 20. godišnjicu će za koji dan proslaviti Hrvatska.

'Važno je shvatiti da je operacija pokrenuta zbog Ratka Mladića i Srebrenice. Da nije napao Srebrenicu i masakrirao mladiće i muškarce u Srebrenici, Hrvatska ne bi pokrenula vojnu akciju. Hrvatska vojska je krenula jer je Mladić nakon zauzimanja Srebrenice i Žepe napao Bihać i to bi bila humanitarna katastrofa. S druge strane, Hrvatska već objektivnije gleda na događaje nakon Oluje, sistematsko pljačkanje, paljenje srpskih domova i Tuđmanov trud da se Srbi ne mogu vratiti jednom kada odu', kazao je Galbraith.