UOČI REFERENDUMA

Cipras uvjerava: Zatvaranje banaka neće trajati dugo

02.07.2015 u 22:55

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u četvrtak Grcima da problemi s kojima se suočavaju zbog zatvaranja banaka 'neće trajati dugo' kazavši kako očekuje da će postići novi dogovor o pomoći s kreditorima 48 sati nakon nedjeljnog referenduma

Cipras je televiziji ANT1 rekao da su scene u Grčkoj, s dugim redovima pred bankomatima i guranje starijh Grka koji čekaju satima na svoje mirovina, sramotne ali je za to okrivio grčke partnere iz eurozone koji su prisilili Europsku središnju banku da zamrzne financiranje grčkih banaka, navodi Reuters.

'Želim vjerovati da ovi problemi neće trajati dugo', rekao je Cipras. 'Banke će se otvoriti kada dođe do sporazuma', rekao je u televizijskom intervjuu predviđajući da će do njega doći za 48 sati nakon referenduma.

Cipras je pozvao Grke da glasuju 'ne' u nedjelju na referendumu o tome treba li zemlja prihvatiti reforme koje traže kreditori u zamjenu za pomoć

'Sljedeći dan mi ćemo biti jedno u naporima za našu zemlju da nadiđemo što je prije moguće ovu gospodarski krizu', rekao je u četvrtak u govoru u ministarstvu obrane, javlja dpa.

Za Ciprasa, ako glasači podrže program pomoći koji je on odbacio njegova vlada će vjerojatno pasti što će voditi novim izborima do rujna.

Njegova koalciji se već osipa jer je niz zastupnika desne stranke Neovisnih Grka, njegova manjeg partnera, podržao glasovanje 'za'.

Cipras i njegov ministar financija Janis Varufakis i dalje su uvjereni kako Atena može ispregovarati bolje uvjete pomoći, uključujući i smanjenje duga, ako glasači odbace uvjete pomoći. Obojica su međutim signalizirali da će dati ostavke ukoliko birači odaberu program pomoći.