WASHINGTON SE BRANI

Naše kazetne bombe su vrhunske, a Saudijci ih pažljivo koriste

04.05.2015 u 07:44

Bionic
Reading

Washington se u nedjelju pokušao obraniti od optužbi da je koaliciji koju vodi Rijad u ratu u Jemenu isporučivao kazetne bombe koje su potencijalno opasne za civile

'Sjedinjene Države isporučuju kazetne bombe uz poštivanje strogog uvjeta da gotovo u potpunosti eksplodiraju', rekao je dužnosnik ministarstva obrane. Samo manje od jedan posto tog oružja ne eksplodira, dodao je.

Kada one ne eksplodiraju, te bombe koje sadrže desetke manjih postaju de facto mine koje mogu u bilo kojem trenutku ubiti civile, i to vrlo dugo nakon što su bačene, optužuju organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Human Rights Watch je u nedjelju priopćio da Saudijska Arabija u ratu u Jemenu koristi kazetne bombe, kontroverzno oružje zabranjeno sporazumom koji je ratificiralo stotinjak zemalja. To oružje Saudijskoj Arabiji isporučuje SAD, dodaje HRW.

'Napadi kazetnim bombama izvršeni su na područjima blizu sela, čime je lokalno stanovništvo ugroženo', rekao je Steve Goose iz HRW-a.

Kazetne bombe zabranjene su sporazumom usvojenih 2008. ali Saudijska Arabija, SAD i Jemen nisu potpisnice tog sporazuma.

'Primatelji takvog oružja moraju se obvezati da će ono biti korišteno samo protiv jasno definiranih vojnih ciljeva a ne tamo gdje se nalaze civili ili u naseljenim područjima', dodao je američki dužnosnik.