SEBIČNI SUICIDI

Lista tragedija koje su izazvali civilni piloti samoubojice

26.03.2015 u 19:30

Bionic
Reading

Nakon što je, prema rezultatima istrage, Andreas Lubitz, kopilot Germanwingsovog zrakoplova A320 koji je pao u Francuskoj, namjerno srušio zrakoplov ubivši sebe i 149 putnika, donosimo listu padova zrakoplova Aviation Safety Networka koje su namjerno skrivili piloti

Ruski pilot 29. rujna 1976. ukrao je zrakoplov Antonov 2 i zabio se u blok stanova u Novosibirsku, u kojem je živjela njegova bivša supruga. Poginulo je 12 osoba.

Dvadesettrogodišnji mehaničar 22. kolovoza 1979, nakon što je dobio otkaz, ušao je u hangar na aerodromu u Bogoti, ukrao vojni transportni zrakoplov HS-748 i srušio ga u rezidencijalnoj četvrti grada.

Inženjer u ruskim zračnim snagama 13. srpnja 1994. ukrao je zrakoplov u zračnoj bazi Kubinka kako bi počinio samoubojstvo. Zrakoplov se srušio nakon što mu je nestalo goriva.

ATR-42 kraljevskih zračnih snaga Maroka 21. kolovoza 1994. srušio se u gorju Atlas kratko nakon polijetanja iz Agadira. Nesreća se prema svemu sudeći dogodila nakon što je kapetan isključio autopilot i namjerno usmjerio zrakoplov u zemlju. Marokanska zajednica pilota osporila je nalaze istrage. Poginule su 44 osobe.

Boeing 737 Silk Aira na liniji iz Jakarte u Indoneziji prema Singapuru srušio se 19. prosinca 1997. nakon što je naglo izgubio visinu. Indonezijske vlasti nisu mogle utvrditi razlog pada. Prema nekim mišljenjima, moguće je da je kapetan kriv za pad zrakoplova. Takvi zaključci izvučeni su jer je kapetan prolazio kroz teško razdoblje na poslu, a imao je i financijskih problema. Indonezijske vlasti osporile su takva nagađanja. Poginule su 104 osobe.

Kapetan zrakoplova Air Botswana, kojemu je bilo zabranjeno letjeti iz zdravstvenih razloga, uzletio je u zrakoplovu ATR-42 bez dozvole. Preko radija je iznio niz zahtjeva, a na kraju je poručio da će srušiti zrakoplov. Srušio se 11. listopada 1999. na aerodromu Gaborone u Bocvani.

Boeing 767 Egypat Aira 31. listopada 1999. naglo je počeo gubiti visinu 30 minuta poslije uzlijetanja s aerodroma JKF u New Yorku, nekoliko trenutaka nakon što je kapetan napustio upravljačku kabinu. Zrakoplov se ubrzo srušio. Istraga je pokazala da je prvi časnik namjerno srušio zrakoplov mada nije bilo konkretnih dokaza za takav zaključak. Egipćani su osporili takav zaključak američke agencije za sigurnost zračnog prometa. Poginulo je 217 ljudi.

Zrakoplov LAM Mozambik Airlinesa srušio se 29. studenoga 2013. u Namibiji uslijed 'namjerne akcije pilota', prema izvještaju istražitelja. Poginulo je 33 putnika i članova posade.