POGINULI RADNICI I GERILCI

Zračni napad na rafineriju IS-a u Siriji odnio 30 života

09.03.2015 u 09:53

Bionic
Reading

Zračni napad koalicijskih snaga pod američkim vodstvom u Siriji je pogodio rafineriju nafte koju drže gerilci Islamske države i poginulo je trideset ljudi, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava

Rami Abdulrahman koji vodi Opservatorij rekao je da su u nedjeljnom napadu poginuli radnici u rafineriji i gerilci Islamske države. Ciljana rafinerija nalazi se sjeverno od grada Tel Abijada, uz sirijsko-tursku granicu, rekao je.

Glasnogovornik američkih snaga koje nadgledaju borbu protiv Islamske države rekao je: 'Kad se ocijeni da je utemeljena tvrdnja o civilnim žrtvama američkog ili koalicijskog napada, provest će se temeljita istraga da se procijeni točnost te tvrdnje i svih okolnosti vezanih uz nju'.

Po glasnogovornikovim riječima, američke i koalicijske snage primjenjuju 'znatne mjere ublažavanja u procesu ciljanja i tijekom provođenja operacija, a radi reduciranja potencijalnih civilnih žrtava i kolateralne štete'.

Islamska država zauzela je velike dijelove Sirije i Iraka i proglasila na njima svoj kalifat. Na teritorijima koje drži na sjeveru Sirije naftna su postrojenja koja financiraju njezine aktivnosti.