OPET NEMIRNO NA BLISKOM ISTOKU

Hezbolah napao izraelski konvoj - najteži sukob od rata 2006.

28.01.2015 u 20:25

Bionic
Reading

Najteži sukob od libanonskog rata 2006. izbio je u srijedu između izraelske vojske i radikalnog libanonskog šijitskog pokreta Hezbolaha, a u napadima su poginula dvojica izraelskih vojnika i španjolski pripadnik mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni, dok je najmanje sedam izraelskih vojnika ranjeno, prenose agencije

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad na izraelski vojni konvoj u priopćenju u kojem kaže da je 'napadom uništeno nekoliko vozila i naneseni su gubici neprijatelju'. U napadu su ubijena dvojica izraelskih vojnika a sedmorica su ranjena, objavila je agencija Reuters, navodeći da je Hezbolahov napad najvjerojatnije osveta za izraelski zračni udar 18. siječnja u kojemu je ubijeno nekoliko pripadnika Hezbolaha i iranski general.

Izraelska vojska potvrdila je da su dvojica vojnika poginula, a sedmorica ranjena. Vojni glasnogovornik Peter Lerner rekao je da su moguće žrtve i među civilima.

Izrael je na Hezbolahov napad na konvoj uzvratio topničkim i zračnim udarima na južni Libanon, prenosi agencija dpa.

UN je objavio da je u razmjeni vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha u selu Gajaru koje se nalazi na izraelsko-libanonskoj granici poginuo jedan pripadnik UN-ovih mirovnih snaga u južnom Libanonu (UNIFIL).

'Jedan pripadnik mirovnih snaga je ubijen. Trenutno istražujemo okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog incidenta', rekao je glasnogovornik UNIFIL-a Andrea Tenenti

Španjolski premijer Mariano Rajoy potvrdio je na Twitteru da je u Libanonu poginuo španjolski vojnik.

Kako navodi dpa, izraelski vojni položaji zatim su napadnuti na Golanu, no nije bilo ranjenih.

Sukob je izbio deset dana nakon navodnog izraelskog napada na dio Golanske visoravni koja je pod sirijskom kontrolom.

Izraelska vojska je na visoku stupnju pripravnosti uz granicu s Libanonom i Sirijom otkako je 18. siječnja izveden zračni napad na grad Kuneitru na sirijskoj strani. Izrael taj napad nije ni potvrdio niti opovrgnuo no u njemu je ubijen Jihad Mugnija, sin zapovjednika vojnog zapovjedništva Hezbolaha, koji je i sam ubijen 2008 u Damasku, za što Hezbolah optužuje Izrael.

Izrael je osvojio zapadni dio Golanske visoravni preuzevši je od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967., a posljednjih mjeseci veći dio sirijskog dijela Golana osvojile su pobunjeničke snage povezane s Al Kaidom i frontom Al Nusra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je oštar odgovor. Glasnogovornik Lerner za ovaj dosad najteži sukob s Libanonom od 2006. optužuje Hezbolah, Libanon i Siriju.