SPOR NA SUDU U CHICAGU

Američka tvrtka ponudila nagodbu Srbima koji su u Oluji napustili Hrvatsku

25.01.2015 u 17:25

Bionic
Reading

Američka tvrtka MPRI, protiv koje su Srbi iz Krajine poveli spor pred sudom u Chicagu, optužujući je da je bila savjetnik hrvatske vojske i tako, kako se navodi u optužnici, pomagala u 'protjerivanju i genocidu nad Srbima u operaciji Oluja u Hrvatskoj', ponudila je nagodbu, prenosi srpski portal Blic

Federalni sud u Chicagu je prošlog listopada djelomično prihvatio tužbu, a sudac John Lee odlučio je da agenciji MPRI treba suditi prema američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba.

Direktor dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas Savo Štrbac ocjenjuje ponudu o nagodbi kao pozitivan pomak za srpsku stranu u procesu koji traje od 2010.

'To je pomak u pozitivnom smjeru za našu stranu jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtijevalo odbacivanje svih tužbenih zahtjeva, kao i to da se sud proglasi nenadležnim', rekao je Štrbac.

On je naveo da bi sud u Chicagu trebao u narednih desetak dana imenovati posrednika, a on bi krajem ožujka ili početkom travnja mogao pozvati obje strane i izložiti plan medijacije.

Čitav proces će, prema riječima Štrpca, vjerojatno trajati godinu dana jer se posrednik treba upoznati s dokazima, a kada se dođe do prijedloga nagodbe, ona će posredstvom suda biti dostavljena objema stranama.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje