PODIJELJENA ZEMLJA

U Libiji napadnut parlament, prijeti sveopći rat

30.12.2014 u 20:41

Bionic
Reading

Libijsko zrakoplovstvo u utorak je srušilo helikopter milicija dok su izvodile napad na jedan od najvećih naftnih terminala na istoku zemlje, a blizu privremenog sjedišta parlamenta eksplodirala je autobomba, što ukazuje na daljnje širenje nasilja u toj zemlji kojoj prijeti sveopći rat

Pošto je u kolovozu preuzela kontrolu nad prijestolnicom Tripolijem, gdje je uspostavila paralelnu vlast, 'Fajr Libya', moćna koalicija milicija, uglavnom islamističkih, pokušava proširiti svoj utjecaj zauzimajući naftna bogatstva u zemlji.

Po riječima Alija Al-Hassija, glasnogovornika snaga zaduženih za zaštitu naftnih objekata na području 'Naftnog polumjeseca', 'zračne snage su srušile helikopter Fajr Libyje koji je jutros izveo napad na vladine snage blizu luke Al Sedre'.

U raketiranju jednog od 19 spremnika u Al Sedri na sam Božić buknuo je golem požar koji se brzo proširio na ostale spremnike. Požar je u utorak i dalje bjesnio dok ga vatrogasci pokušavaju ugasiti i postaviti zaštitne ograde oko čitavih spremnika, rekao je čelnik libijske tvrtke Al Wahe za upravljanje terminalom.

Ispred hotela u Tobruku, na krajnjem istoku Libije, gdje je privremeno sjedište vlade, u utorak je eksplodirala autobomba dok su zastupnici zasjedali u prizemlju, rekao je glasnogovornik skupštine Faraj Bou Hachem

Zastupnik Tareq Jarushi rekao je u telefonskom razgovoru za AFP da se 'automobil u maskirnim bojama' zaletio u stražnji ulaz hotela a zatim eksplodirao.

Trojica zastupnika koji su u trenutku eksplozije bili ispred zgrade lakše su ozlijeđeni.

Medicinski izvor u bolnici u Tobruku rekao je da je primljeno 18 osoba koje su zadobile lakše ozljede.

Nakon pada režima Moamera Gadafija u listopadu 2011. zemlja je prepuštena na milost i nemilost suparničkih milicija u kojima su bivši pobunjenici a prijelazne vlasti ne uspijevaju uspostaviti red.

Kaos vlada u toj naftom bogatoj zemlji koja ima dvije suparničke vlade i dva parlamenta, jedni su službeni i priznati od međnarodne zajednice a drugi su bliski moćnoj koaliciji milicija Fajr Libyji.