Svijet ŠPANJOLCI NAJAVILI

Hrvatska i Island gotovi s pregovorima do sredine 2010.

  • Autor: Hina
  • 18.9.2009 12:33:25
  • 18.9.2009 12:02:21

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos rekao je kasno u četvrtak u Reykjaviku da se nada da će pregovori Europske unije s Hrvatskom i Islandom biti završeni tijekom španjolskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine

Španjolski je šef diplomacije tijekom jučerašnjeg dana razgovarao o islandskom zahtjevu za članstvo s premijerkom te zemlje Johannom Sigurdardottir i ministrom vanjskih poslova Ossurom Skarphedinssonom.

'Idealni scenarij bio bi da do kraja španjolskog predsjedanja, budući da ste vi već dobro pripremljeni, završimo pregovore, kao što se nadamo da ćemo učiniti i s Hrvatskom', rekao je, dodajući da bi to bio dobar 'konačni rezultat španjolskog predsjedništva'.

Island je u srpnju predao zahtjev za priključenje Uniji, što je ambicija olakšana činjenicom da je zemlja već u dobroj mjeri usklađena sa zakonodavstvom EU-a kao članica Europskog ekonomskog prostora. Osjetljivi pregovori očekuju se uglavnom oko kvota za ribarenje budući da je ribarska industrija jedan od stupova islandskog gospodarstva.

Moratinos je kazao da vjeruje da EU i Island mogu doći do rješenja o ribarstvu koje bi bilo korisno za obje strane te da Španjolska podupire brzo pristupanje Islanda:

'Jamčim vam da će španjolsko predsjedništvo biti apsolutno za vaš brzi pregovarački proces.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još