NA MAĐARSKOM SUDU

Hernadi pravomoćno oslobođen optužbi za pronevjeru

03.12.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Prizivni sud u Budimpešti potvrdio je u srijedu odluku redovnog suda o oslobađanju predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija od optužbi za pronevjeru i druga kaznena djela.

Tužbu protiv Hernadija u prosincu prošle godine podnijela je privatna osoba - bivši zaposlenica i dioničarka MOL-a Ilona Banhegyi. Ona je podnijela tužbu zbog gubitka vrijednosti udjela u MOL-ovim dionicama do kojeg je došlo zbog neprikladnog i nezakonitog ponašanja povezanog s MOL-ovim preuzimanjem upravljačkih prava nad Inom. Slučaj je bio preuzeo nadležni Županijski sud u Budimpešti i Hernadija nepravomoćno oslobodio u svibnju.

Banhegyi, bivša šefica pravne službe MOL-a, ustvrdila je da je izgubila 78.500 eura zbog urušavanja cijena MOL-ovih dionica nakon objave da je Hernadi podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi stekao upravljačka prava u Ini.

Ona je pokrenula privatnu tužbu nakon što je odbijena tužba podnesena mađarskom javnom tužilaštvu.

Prema pravomoćnoj odluci Hernadi je oslobođen optužbe.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu je tijekom posjeta Podzemnom skladištu Plina Okoli ironično komentirao takvu odluku suda: "Baš me čudi da je oslobođen". Dodao je da je fokusiran na pregovore s MOL-om oko Ine i na arbitražu.

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik izjavio je u svibnju, nakon objave nepravomoćne presude, da bi istovjetna pravomoćna odluka mogla prisiliti vlasti u Hrvatskoj da odbace optužnicu protiv Hernadija za korupciju.

Uskok je 2013. podignuo optužnicu protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.