TRAGEDIJA U CLEVELANDU

SAD: Policija ubila 12-godišnjaka s lažnim pištoljem

Bionic
Reading

Policija u Clevelandu ustrijelila je dvanaestogodišnjeg dječaka koji je imao lažni pištolj. Na mjesto događaja policjaci su došli nakon dojave da osoba naoružana pištoljem cilja prolaznike

 Kada su došli na lice mjesta, zatražili su od dječaka da digne ruke u zrak, ali je on 'spustio ruke prema pištolju koji je nosio za pojasom', navodi se u priopćenju.

Policajci su pucali i pogodili dječaka u prsa.

Nesretni dječak od ozljeda je ubrzo preminuo.

U snimci telefonskog razgovora osoba koja je nazvala policiju kaže da je oružje 'najvjerojatnije lažno'.

Saint Louis: Prosvjedi pred zgradom u kojoj odlučuje velika porota

Više od stotinu prosvjednika prošlo je u nedjelju navečer ulicama američkog Saint Louisa, tražeći pokretanje sudskog procesa protiv policajca bijelca koji je u Fergusonu u kolovozu ubio crnog 18-godišnjaka, a odluka velike porote očekuje se do kraja tjedna.

Nenaoružanog Michaela Browna (18) 9. kolovoza je s najmanje šest hitaca usred dana na ulici Fergusona ubio policajac Darren Wilson (28).

Ubojstvo je pokrenulo rasne napetosti i potaknulo prosvjede zbog kojih je nekoliko dana bio uveden policijski sat. U Fergusonu, gradu s 21.000 stanovnika blizu Saint Louisa 67 posto stanovnika čine crnci, no gradsku upravu i policiju čine gotovo u potpunosti bijelci.

Sinoćnji prosvjed u četvrti Shaw u Saint Louisu najveće je okupljanje u pet posljednjih dana. 'Ruke u vis, ne pucajte' i 'Evo što je demokracija', izvikivali su prosvjednici, ističući transparente na kojima je pisalo 'Računaju se i životi crnaca'.

Oko zgrade suda u Claytonu, gdje već tri mjeseca velika porota odlučuje o tomu trebali li ili ne sudski goniti policajca podignuta je metalna ograda. Još nije određen datum donošenja konačne odluke, no ured glavnog tužitelja okruga Saint Louis rekao je da će se donijeti do kraja studenoga.

Guverner je donio odluku o izvanrednom stanju, a na terenu je pojačana aktivnost nacionalne garde i pripadnika FBI-ja.