VJEROVALI ILI NE

Britanija problem imigranata rješava po uzoru na Hrvatsku?

20.10.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron prije Božića trebao bi najaviti planove za ograničenje useljavanja stranaca u Veliku Britaniju, ali njegova vlada i dalje traži način kako to izvesti a da pritom ne pogazi fundamentalni europski pravni dokument – Rimski sporazum – koji osigurava provođenje principa slobodnog kretanja ljudi

Izvori BBC-ja potvrdili su da još nisu donesene nikakve konkretne odluke o tom pitanju, ali prema nedjeljnom izdanju Timesa, čini se da bi se ograničenje moglo uvesti na broj nacionalnih brojeva osiguranja koji se izdaju novopridošlicama iz EU-a, a takvu praksu Britanci misle kopirati od – Hrvatske.

Naime, britanski radnici koji žele živjeti i raditi u Hrvatskoj dulje od tri mjeseca trebaju radnu dozvolu, za koju je potrebno dokazati da imaju gdje i od čega stanovati u Hrvatskoj, da su zdravstveno osigurani, da mogu dokazati zbog čega borave u Hrvatskoj (posao, obitelj, obrazovanje…) te da se protiv njih ne vodi nikakva istraga. Slična pravila, čini se, Britanci misle uvesti za sve radnike iz EU-a koji će htjeti raditi u Britaniji dulje od tri mjeseca.

Hrvatska te mjere primjenjuje na državljanima Austrije, Belgije, Cipra, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Slovenske i Španjolske. Te pak zemlje primjenjuju ista pravila na radnicima iz Hrvatske, i to do 2020. godine.